Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu, piše fodors.com.
U svijetu su sve popularnije ture na kojima možete da naučite pripremu hrane karakteristične za destinaciju koju posjećujete.
Predstavljamo vam 10 turističkih atrakcija u čijem su srcu najukusniji specijaliteti svijeta.
“Slatki život” u Dolomitima, Italija
Dolomiti su najpoznatiji po prelijepim pogledima na planine, zelenim dolinama i selima koja su kao sa razglednica. Međutim, oni su i idealna kulinarska destinacija.
Ovdje postoji tura koja podrazumijeva da svakog dana učite nešto novo o italijanskim namirnicama i načinima pripreme.
Na primjer, jednog dana učite da pravite domaću tjesteninu, sljedećeg obilazite vinograde Alto Adiđe, zatim šetate planinskim stazama do kolibe u kojoj se služi idealna štrudla, a “na svoju ruku” možete posjetiti Rifugio Franz Kostner, rustičnu kolibu u planinama Sela gdje se uz zapanjujući pogled, služi i zapanjujuće vino.
Put do raja preko stomaka, Francuska
Vaša baza na ovoj turi je hotel u zamku iz 14. vijeka, Chateau de la Barge, koji se nalazi u srcu Burgundije.
Vrhunski kuhari ovdje služe pijevca kuhanog u vinu (coq au vin), burgundijsku junetinu (bœuf Bourguignon), cassoulet, jelo iz rerne sačinjeno od raznovrsnog mesa i bijelog pasulja, i čuvene Crêpe Suzette, palačinke u specijalnom sosu od pomorandže, putera i šećera.
Naravno, sve to možete zaliti vrhunskim vinima.
U slobodna popodneva otrkijte vinarije božolea, isprobajte lokalne sireve i posjetite pijacu u selu Šatijon.
Paprena ljubav, Meksiko
La Villa Bonita smještena iznad gradića Tepostlan nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. Ana Garsija, koja vodi njihovu kuhinju, pokazaće vam kako da napravite izvrsne meksičke specijalitete – chiles en nogada punjene paprike prelivene sosom u bojama meksičke zastave, bijeli i zeleni sos mole od paprika i tamalese.
Poslije jutarnjeg časa kuhanja, pješačite do obližnje piramide ili se opuštajte u bazenu urezanom u vulkansku stijenu.
Prava hrana, Kina
Zanimljiva tura počinje u Pekingu gdje možete obići ulice načičkane prodavcima hrane i jesti na licu mjesta čuvenu pekinšku patku. Zatim se obilazi Zabranjeni grad i Tjenanmen trg, prije nego što se uputite do čuvene Donghuamen noćne pijace.
Ako ste veliki ljubitelj kulinarskih avantura, probaćete gusjenice ili guštere na žaru.
Nakon posjete Velikom zidu, ide se u Si’an u obilazak čuvenih Terakota ratnika, a zatim ispobava ljuta sečuanska kuhinja u Čengdu.
U carstvu Inka, Peru
Tura počinje u Limi gdje bi trebalo da se snabdijete osnovnim peruanskim namirnicama, od kojih ćete spremiti vrhunska tradicionalna jela. Ovdje možete isprobati i razne pisco napitke, koji su neka vrsta rakije od grožđa.
Nakon što istražite muzeje ove moderne prijestonice, pođite u drevno središte carstva Inka, Kusko i obiđite Maču Pikču.
Po povratku u Limu preporučuje se čas pačamanke, drevne tehnike kuhanja uz pomoć vrelog kamenja. Naravno, trebalo bi da naučite da spremate i seviče, tradicionalno peruansko jelo od sirove ribe koja se marinira u soku od limuna, nasječenom luku i čili papričicama. Služi se sa klipovima kukuruza, komadima skuhanog krompira i algama.
Delikatesi Sjeverne Indije
Ova tura pokriva gotovo sve veće gradove sjevera Indije: Delhi, Agru, Daramsalu, Amritsar, Radžastan i Džajpur.
Naučićete da kuhate radžastanska, kašmirska i bengalska jela, a posjetiti i mnoge spomenike poput Tadž Mahala, rezidenciju Dalaj Lame, Fatehpur Sikri (pod zaštitom je UNESCO) i Zlatni hram u Amritsaru.
Ukusi Maroka, Marakeš
Nakon doručka pod berberskim šatorom, prvo posjetite pijacu. Ovdje treba spremati sardine sa patlidžanom, karamelizovani komorač sa lukom, piletinu s limunom i kolačiće merenge sa ružinom vodom.
Sljedećeg dana pješačite do Atlas planina, gdje ćete prijeći rijeku na leđima mule, a u planinskom selu ručati sa berberima.
Delikatesi Andaluzije, Kadiz
Kulinarsko srce Andaluzije je Veher de la Frontera, suncem okupan grad na brdu koji gleda na planine u blizini Kadiza. Ovdje možete naučiti da spremate ribu pečenu u kori od soli, klasičnu paelju i fantastične kolače od višanja i čokolade.
Posjetite riblju pijacu u malom obalskom gradu Barbate gdje uvijek možete kupiti svježu ribu ili jedite tapas u starom dijelu Kadiza.
Gurmanski Tajland, Bangkok
Kuhinju Tajlanda najbolje je iskusiti u Bangkoku. Prije nego što odete na čas kuhanja, plovite trajektom po Čaopraja rijeci do starog Ratanakosin ostrva i lutajte velikom kineskom četvrti Jaovarat.
Možete ploviti čamcem i obilaziti plutajuću Damnern Sanduak pijacu i jahati slona vinogradom Hua Hin Hill.
Kulinarski safari, Australija
Ostrvo kengura, treće najveće ostrvo u Australiji, je pravo mjesto za upoznavanje kuhinje i divljeg života ovog kontinenta.
Ovdje možete probati vrhunsko maslinovo ulje, ovčiji sir, jastoga i vino. Večerajte i u novom luksuznom bistrou Dom. (Seebiz.net)