Foto: Tuzlanski.ba

Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu, piše fodors.com.

U svijetu su sve popularnije ture na kojima možete da naučite pripremu hrane karakteristične za destinaciju koju posjećujete.

Predstavljamo vam 10 turističkih atrakcija u čijem su srcu najukusniji specijaliteti svijeta.

“Slatki život” u Dolomitima, Italija

Dolomiti su najpoznatiji po prelijepim pogledima na planine, zelenim dolinama i selima koja su kao sa razglednica. Međutim, oni su i idealna kulinarska destinacija.

hrana-italia

Ovdje postoji tura koja podrazumijeva da svakog dana učite nešto novo o italijanskim namirnicama i načinima pripreme.

Na primjer, jednog dana učite da pravite domaću tjesteninu, sljedećeg obilazite vinograde Alto Adiđe, zatim šetate planinskim stazama do kolibe u kojoj se služi idealna štrudla, a “na svoju ruku” možete posjetiti Rifugio Franz Kostner, rustičnu kolibu u planinama Sela gdje se uz zapanjujući pogled, služi i zapanjujuće vino.

Put do raja preko stomaka, Francuska

Vaša baza na ovoj turi je hotel u zamku iz 14. vijeka, Chateau de la Barge, koji se nalazi u srcu Burgundije.

hrana-francuska

Vrhunski kuhari ovdje služe pijevca kuhanog u vinu (coq au vin), burgundijsku junetinu (bœuf Bourguignon), cassoulet, jelo iz rerne sačinjeno od raznovrsnog mesa i bijelog pasulja, i čuvene Crêpe Suzette, palačinke u specijalnom sosu od pomorandže, putera i šećera.

Naravno, sve to možete zaliti vrhunskim vinima.

U slobodna popodneva otrkijte vinarije božolea, isprobajte lokalne sireve i posjetite pijacu u selu Šatijon.

Paprena ljubav, Meksiko

La Villa Bonita smještena iznad gradića Tepostlan nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. Ana Garsija, koja vodi njihovu kuhinju, pokazaće vam kako da napravite izvrsne meksičke specijalitete – chiles en nogada punjene paprike prelivene sosom u bojama meksičke zastave, bijeli i zeleni sos mole od paprika i tamalese.

hrana-paprenaljubav-meksiko

Poslije jutarnjeg časa kuhanja, pješačite do obližnje piramide ili se opuštajte u bazenu urezanom u vulkansku stijenu.

Prava hrana, Kina

Zanimljiva tura počinje u Pekingu gdje možete obići ulice načičkane prodavcima hrane i jesti na licu mjesta čuvenu pekinšku patku. Zatim se obilazi Zabranjeni grad i Tjenanmen trg, prije nego što se uputite do čuvene Donghuamen noćne pijace.

hrana-kina

Ako ste veliki ljubitelj kulinarskih avantura, probaćete gusjenice ili guštere na žaru.

Nakon posjete Velikom zidu, ide se u Si’an u obilazak čuvenih Terakota ratnika, a zatim ispobava ljuta sečuanska kuhinja u Čengdu.

U carstvu Inka, Peru

Tura počinje u Limi gdje bi trebalo da se snabdijete osnovnim peruanskim namirnicama, od kojih ćete spremiti vrhunska tradicionalna jela. Ovdje možete isprobati i razne pisco napitke, koji su neka vrsta rakije od grožđa.

hrana-peru

Nakon što istražite muzeje ove moderne prijestonice, pođite u drevno središte carstva Inka, Kusko i obiđite Maču Pikču.

Po povratku u Limu preporučuje se čas pačamanke, drevne tehnike kuhanja uz pomoć vrelog kamenja. Naravno, trebalo bi da naučite da spremate i seviče, tradicionalno peruansko jelo od sirove ribe koja se marinira u soku od limuna, nasječenom luku i čili papričicama. Služi se sa klipovima kukuruza, komadima skuhanog krompira i algama.

Delikatesi Sjeverne Indije

Ova tura pokriva gotovo sve veće gradove sjevera Indije: Delhi, Agru, Daramsalu, Amritsar, Radžastan i Džajpur.

hrana-idija

Naučićete da kuhate radžastanska, kašmirska i bengalska jela, a posjetiti i mnoge spomenike poput Tadž Mahala, rezidenciju Dalaj Lame, Fatehpur Sikri (pod zaštitom je UNESCO) i Zlatni hram u Amritsaru.

Ukusi Maroka, Marakeš

Nakon doručka pod berberskim šatorom, prvo posjetite pijacu. Ovdje treba spremati sardine sa patlidžanom, karamelizovani komorač sa lukom, piletinu s limunom i kolačiće merenge sa ružinom vodom.

hrana-maroko

Sljedećeg dana pješačite do Atlas planina, gdje ćete prijeći rijeku na leđima mule, a u planinskom selu ručati sa berberima.

Delikatesi Andaluzije, Kadiz

Kulinarsko srce Andaluzije je Veher de la Frontera, suncem okupan grad na brdu koji gleda na planine u blizini Kadiza. Ovdje možete naučiti da spremate ribu pečenu u kori od soli, klasičnu paelju i fantastične kolače od višanja i čokolade.

hrana-kadiz

Posjetite riblju pijacu u malom obalskom gradu Barbate gdje uvijek možete kupiti svježu ribu ili jedite tapas u starom dijelu Kadiza.

Gurmanski Tajland, Bangkok

Kuhinju Tajlanda najbolje je iskusiti u Bangkoku. Prije nego što odete na čas kuhanja, plovite trajektom po Čaopraja rijeci do starog Ratanakosin ostrva i lutajte velikom kineskom četvrti Jaovarat.

hrana-bankok

Možete ploviti čamcem i obilaziti plutajuću Damnern Sanduak pijacu i jahati slona vinogradom Hua Hin Hill.

Kulinarski safari, Australija

Ostrvo kengura, treće najveće ostrvo u Australiji, je pravo mjesto za upoznavanje kuhinje i divljeg života ovog kontinenta.

Ovdje možete probati vrhunsko maslinovo ulje, ovčiji sir, jastoga i vino. Večerajte i u novom luksuznom bistrou Dom. (Seebiz.net)