Danas je konačno malo pala temperatura, a to znači da nećemo bježati od šporeta kao đavo od krsta. A znači i to da možemo da spremimo jedno od omiljenih jela – zapečeni punjeni krompir sa sirom.
Ako ste na dijeti, zaobiđite ovo jelo, osim ako možete da se uzdržite i pojedete samo jednu porciju. Nama to još nije pošlo za rukom, jer je zapečeni krompir sa sirom toliko ukusno jelo da bi ga pripremali svaki dan. A ukusno je čak i kad se ohladi. Jelo možete pripremati i od bijelog krompira, a sir može po izboru. Koji se vama dopada. Osim toga, možete dodavati i neke druge sastojke po ukusu.
Sastojci:
3 velika crvena krompira
1 šolja narendanog punomasnog sira (plus za posipanje)
100 g sitno isjeckane šunke
½ šolje kisele pavlake, plus još za preliv
½ šolje isjeckanog vlasca
2 kašike maslinovog ulja
¼ šolje mlijeka
1 kašika putera
2 kašičice soli
½ kašičice bibera
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C.
Dobro operite krompir i osušite papirnim ubrusom. Nemojte ga ljuštiti!
Nauljite krompir, stavite ga u podmazanu tepsiju i posolite. Pecite jedan sat.
Kada se ohladi, isjecite krompir vertikalno, izdubite unutrašnjost i prebacite u činiju.
U činiju sa izvađenim krompirom dodajte sir, vlasac, šunku (ostavite malo po strani), puter, mlijeko i biber i dobro promiješajte.
Stavite mješavinu krompira nazad u izdubljeni krompir i na vrh stavitenarendan sir i malo isjeckane šunke.
Pecite još 15 minuta dok se sir ne otopi. Poslužite toplo sa pavlakom i vlascem. (Lepota i zdravlje)