Omiljeni desert mnogih: Recept za tufahije
Foto: Tuzlanski.ba

Želite li se zasladiti nečim zaista drugačijim, možete pripremiti tufahije.

Rijetko da se desi da neko ne voli ovaj poznati bosanski recept. U kući uvijek imate namirnice za ovu posebnu poslasticu.

Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije. To su jabuke koje se kuhaju u vodi od šećera i limuna i pune slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se uz šlag.

Sastojci:

- 4 jabuke

- 500 g šećera

-  6 dl vode

- 100 g mljevenog oraha

- 1 bjelanjak

- 1 vanilin šećer

- šlag

Postupak:

U vodu staviti 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju.

Jabuke oguliti, zatim izdubiti sredinu.

U ključalu vodu sa šećerom ubaciti jabuke i kuhati dok ne omekšaju.

Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera.

Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. Dok se agda kuha, napravite punjenje od umućenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu.

Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.

Na tanjir stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima. (Miss7.Gastro, FOTO: Coolinarika)