Palenta je svestrana namirnica koja se često povezuje s tradicionalnim jelima, no može se lako transformirati u moderan i kreativan doručak.

Novi način za uživanje u palenti: Kreativni doručak koji morate probati
Foto: Chat GPT 4 | Ilustracija

Za ovaj recept, potrebna vam je instant palenta, malo maslaca, svježi sir, avokado, cherry rajčice i nekoliko začina. Počnite tako što ćete skuhati instant palentu prema uputama na pakiranju, no umjesto vode, koristite mlijeko kako biste dobili kremastiju teksturu. Kad je palenta gotovo kuhana, dodajte komadić maslaca za dodatnu kremoznost.

Dok se palenta hladi, pripremite ostale sastojke. Avokado izgnječite, dodajte mu malo limunovog soka, soli i bibera. Cherry rajčice prerežite na pola i kratko ih prepržite na maslinovom ulju dok ne omekšaju i puste sokove. Kad je sve spremno, u posudicu za serviranje prvo stavite sloj palente, zatim dodajte sloj svježeg sira. Preko toga stavite izgnječeni avokado, a na vrh rasporedite tople cherry rajčice.

Za finalni dodir, pospite doručak svježe nasjeckanim začinskim biljem poput bosiljka ili peršina, te dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Ovaj doručak je ne samo ukusan, već i hranjiv te idealan za početak dana.

Kombinacija kremaste palente, osvježavajućeg avokada i slatkastih rajčica pruža savršen balans okusa, dok svježi sir daje lagan osjećaj sitosti.