Foto: Tuzlanski.ba

Poslužene uz umak od paradajza, tartar ili mješavinu jogurta i kopra, vruće loptice idealna su grickalica...

Loptice mozzarelle odlično se snalaze u sendvičima, složencima, na platama, a odlične su i kao čips, direktno iz pakovanja. No osobito su praktične za pripremu hrskavog izvana, sočnog iznutra – njegova veličanstva pohovanog sira. Poslužene uz omiljeni umak od paradajza, tartar ili mješavinu jogurta i kopra, teško da ih možete spržiti previše, prenosi punkufer.hr.

Sastojci za pohanu mozzarellu:

400 g loptica mozzarelle
1 i 1/2 šolje brašna
4 jaja
2 šolje krušnih mrvica
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica soli
2 kašičice suhih mediteranskih začina
ulje za prženje
umak od paradajza

Priprema:

1. Loptice mozzarelle obrišite ubrusom.

2. Krušne mrvice pomiješajte s bijelim lukom i začinima. U drugu posudu stavite brašno pomiješano s malo soli i papra. U trećoj istucite jaja.

3. Loptice sira najprije stavite u posudu s brašnom pa zatim u jaja. Ponovite postupak dok loptice ne budu dobro obložene pa ih dobro uvaljajte u krušne mrvice sa začinima. Složite ih na dasku i stavite u zamrzivač na 20 do 50 minuta.

4. Loptice pržite u nekoliko tura u dobro zagrijanom ulju dok ne postanu hrskave.

5. Poslužite s umakom od paradajza. (Tuzlanski.ba)