Foto: Tuzlanski.ba

Jedna klasična, obična, ali bogata i velika torta, bez dodataka, jer svako onda može prilagoditi vlastitom ukusu i dodacima.

Odličan izbor, pogotovo sad kad ćemo imati veliki izbor raznog voća.

Sastojci:

Podloga

200g mljevenog keksa
100g mljevenih badema
1 kašika mljevenog kardamoma
150g otopljenog maslaca
2 vanili šećera
5 kašika mlijeka

Krema

900g krem sira
200g kiselog vrhnja
400ml vrhnja za šlag
300g bijele čokolade
1 žličica paste od vanilije

Ganache

200g bijele čokolade
100ml vrhnja za šlag

Priprema:

Za podlogu sve sastojke pomiješajte i utisnite u kalup za torte promjera 26cm. Ostavite sa strane dok miksate kremu.

Za kremu također smiksajte sve sastojke i prebacite u kalup na podlogu. Obruč kalupa obložite papirom za pečenje ili acetatnom folijom da kasnije bude lakše maknuti obruč. Tortu dobro ohladite, najbolje preko noći.

Ganache pripremite kad je torta već hladna. Zagrijete vrhnje do vrenja pa prelijte preko čokolade. Miješajte da se čokolada otopi i sve sjedini pa prelijte preko hladne torte. Ostavite da se nastavi hladiti.

U tortu ubacite svježe voće po izboru, namaze, orašaste, mljevene kekse… Šta god vam srce želi i dobit ćete odličnu tortu po vlastitom ukusu! (Pregacha)