Francuski desert od lisnatog tijesta, šlaga i džema je idealan kada imate malo vremena da pripremite kolač.
Ukoliko želite, umjesto džema možete staviti sjeckano svježe voće, piše Ženski magazin.
Potrebno vam je:
-pakovanje lisnatog peciva,
-400 ml slatke pavlake
-4 kašike šećera u prahu + za posipanje,
-oko 300 g bilo kog džema,
-opcionalno: sitno voće, npr. borovnice.
Priprema:
Slatko lisnato tijesto sa šlagom i džemom desert je koji se lako priprema. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Na tepsiju stavite list lisnatog tijesta. Izbockajte ga viljuškom i ispecite u rerni dok ne dobije zlatno-braon boju. Nakon pečenja ohladite lisnato tijesto, a zatim ga isijecite na 8 identičnih pravougaonika. Bolje je koristiti nož sa zupcima da se preklopi ne raspadnu.
Hladnu slatku pavlaku čvrsto umutite sa šećerom u prahu. Četiri pravougaonika lisnatog tijesta, namažite džemom, a zatim premažite slatkom pavlakom. Ako želite da koristite voće, dodajte nakon nanošenja slatke pavlake. Preostalim pravouganicima poklopite kolač. Pospite šećerom u prahu. (Tuzlanski.ba)