Napravite slasne mini pite sa jagodama i sladoledom iz rerne
Foto: Tuzlanski.ba

Iako većina ljudi jagode voli su svježem izdanju, ima nečeg u tim pečenim varijantama.

Sezona jagoda počinje, a sa njom i mogućnost da u ovom voću uživate na brojne načine. Ako želite da se udaljite korak dalje od klasičnog smoothie-a ili voćne salate sa jagodama, preporučujemo vam da probate mini pite sa jagodama i sladoledom, prenosi Ženski magazin.

Potrebnp – za 4 porcije:

Za koru:

-15 krekera
-prstohvat mljevenog cimeta
-prstohvat morske soli
-½ šolja putera, istopljenog

Za fil od jagoda:

-900 g jagoda, isječenih na četvrtine
-1/3 šolje šećera
-1 i po kašičica čistog ekstrakta vanile
-4 velike kugle sladoleda od vanile

Priprema:

Za pripremu kore potrebno je rernu zagrijati do 180 stepeni. Na pleh staviti 4 manje posude pogodne za pečenje u rerni. U procesoru za hranu usitniti krekere do sitnih mrvica. Dodati im cimet i so, pa sve dobro izmiješati. Na kraju sipati preko smjese otopljeni puter i sve sjediniti. Podijeliti dobijenu smjesu na 4 dijela i sipati u male posude. Potisnuti na dole kašikom i staviti u rernu da se peče oko 15 minuta. Potpuno ohladiti prije nanošenja fila.

Dok se kore peku, jagode rasporediti po plehu u ravnomjernom sloju. Posuti šećer preko njih i blago promiješati. Preliti ekstraktom vanile. Kad su kore pečene ubaciti u rernu pleh sa jagodama i peći oko 20 minuta. Ostaviti takođe da se potpuno ohlade. Kašikom zahvatiti jagode i ispuniti posude u kojima je kora. Preko jagoda staviti kugle sladoleda i služiti odmah. (Tuzlanski.ba)