Napravite brzinski tart od čokolade po receptu Marthe Stewart
Foto: Tuzlanski.ba

Zasladite se jednostavnim čokoladnim desertom po receptu popularne Marthe Stewart...

Isplati se isprobati ovaj jednostavan recept za tart s ganacheom od čokolade, prenosi MissGastro.

Sastojci:

-3 kašike listića badema (cca 75 g)
-6 kašika šećera
-1 1/4 šolje brašna (cca 160 g)
-¼ kašičice soli
-6 kašika hladnog maslaca (cca 90 g)
-350 g čokolade (50 % kakaa)
-300 ml slatkog vrhnja
-1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Sitno sameljite bademe. Pomiješajte ih s brašnom, šećerom i soli pa ih dobro izmiješajte.
Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa dobro izradite rukama u mrvičastu smjesu.
Prebacite tijesto u kalup s dnom koje se može odvojiti pa je pažljivo utisnite u dno i uz rubove.
Pecite otprilike 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju, pa pustite da se u potpunosti ohladi.
Zagrijte vrhnje pa ga prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok se ne otopi, a zatim umiješajte vaniliju.
Prelijte ganache preko ohlađenog prhkog tijesta i pustite da se hladi sat vremena u frižideru.
Poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje. (Tuzlanski.ba)