Mirisno, mekano i ukusno pecivo zanimljivog oblika i izrade. Obavezno ga praviti sa buterom jer tada je izuzetno mekano.
Sastojci
- ½ kg mekog brašna
- 30 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 200 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 150 ml kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- 100 gr butera
- 300 gr tankih listova šunkarice
- 1 jaje
- Susam ili lan
PREMAZ:
1 jaje
susam ili lan
Način pripreme
* U duboku posudu nasuti malko mlijeko, kašičicu brašna, šećer i izmrvljeni kvasac i dobro promješati. Ostaviti da nadođe pa sipati pola brašna, nadošli kvasac, pavlaku, ulje i so.
* Postepeno dodavati preostalo brašno mjeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti ga da nadođe 30 minuta na toplom mjestu.
* Tijesto premjesiti i podijeliti na 24 kuglice te ostaviti 20 minuta da narastu.
* Svaku kuglicu stanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti list šunkarice.
* Tijesto urolati i spojiti krajeve da se dobije vjenčić.
* U tepsiju staviti pek papir i poslagati vjenčiće.
* Premazati ih umućenim jajetom i posuti lanom ili susamom. (domacica.net)