Mirisno, mekano i ukusno pecivo zanimljivog oblika i izrade
Foto: Tuzlanski.ba

Mirisno, mekano i ukusno pecivo zanimljivog oblika i izrade. Obavezno ga praviti sa buterom jer tada je izuzetno mekano.

Sastojci

- ½ kg mekog brašna

- 30 gr svežeg kvasca

- 1 kašičica šećera

- 200 ml mlijeka

- 50 ml ulja

- 150 ml kisele pavlake

- 1 kašičica soli

- 100 gr butera

- 300 gr tankih listova šunkarice

- 1 jaje

- Susam ili lan

PREMAZ:

1 jaje

susam ili lan

Način pripreme

*  U duboku posudu nasuti malko mlijeko, kašičicu brašna, šećer i izmrvljeni kvasac i dobro promješati. Ostaviti da nadođe pa sipati pola brašna, nadošli kvasac, pavlaku, ulje i so.

* Postepeno dodavati preostalo brašno mjeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti ga da nadođe 30 minuta na toplom mjestu.

* Tijesto premjesiti i podijeliti na 24 kuglice te ostaviti 20 minuta da narastu.

* Svaku kuglicu stanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti list šunkarice.

* Tijesto urolati i spojiti krajeve da se dobije vjenčić.

* U tepsiju staviti pek papir i poslagati vjenčiće.

* Premazati ih umućenim jajetom i posuti lanom ili susamom. (domacica.net)