Manje poznata verzija slastice: Lava kolač od bijele čokolade
Foto: Tuzlanski.ba

Ljubitelji bijele čokolade - došli ste na svoje! Otkrivamo vam recept za manje poznatu verziju lava kolača s bijelom čokoladom.

Ukusan je i vizualno impresivan, idealno se slaže sa svježim voćem i džemovima i ekspresno nestaje s tanjura.

Potrebno vam je:

za 4 modle za creme brulee

-120 g bijele čokolade za kuhanje
-½ šolje maslaca
1 šolja šećera u prahu
2 jaja
2 žumanjka
6 kašika brašna

Priprema:

Ugrijte rernu na 220 stepeni.
Na pari otopite maslac i bijelu čokoladu.
Dodajte šećer u prahu i dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.
Dodajte jaja i žumanjke i dobro izradite mikserom.
Postepeno dodajte brašno i dobro sve promiješajte.
Rasporedite smjesu u dobro namašćene i pobrašnjene modle.
Pecite 13 minuta.
Nakon pečenja, ostavite ih na sobnoj temperaturi dvije minute, a onda nježno nožem prođite po rubu kolača i prevrnite ga na tanir.
Poslužite uz svježe voće ili osvježavajući voćni džem. (gastro.hr)