Kineski trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca
Foto: Tuzlanski.ba

Kineskom metodom pripreme salate kolutići krastavaca će imati finiju aromu, upiti više preljeva te biti hrskaviji...

Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fini ocat ili preljev od jogurta te gnječenja (da, gnječenja!) obični krastavac se pretvara u genijalno jelo. Salata od zgnječenih krastavaca je omiljena u Kini, a da biste „prepisali“ od Kineza, sve što trebate napraviti je narezati ih na krugove, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.

Poanta nije da ih „rasturite“ nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u kriškicama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku kriškicu zgnječiti na isti način tekstura će biti raznolika, u čemu je i poenta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocijediti, prenosi punkufer.hr.

Sastojci za salatu od krastavaca: 

12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
1 i 1/4 kašičice soli
¼ šolje preljeva za salatu

Preljev:

1 češanj bijelog luka ili ljutika
1/2 šolje octa ili limunova soka
1/2 šolje maslinovog ulja
1-2 kašike neutralnog meda
1 kašika senfa
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera

1. Napravite preljev. Usitnite luk ili ljutiku pa stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šalicu, ostalo čuvajte u frižideru najduže sedam dana.

2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje kolutiće. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.

3. Pospite krastavce kašičicom soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šolje preljeva, 3/4 kašičice papra i 1/4 kašičice soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Probajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, bijelog luka s nekoliko kapi limunovog soka. (Tuzlanski.ba)