Foto: Tuzlanski.ba

Ako ste ikad poželjeli probati Sushi, imamo lako rješenje za vas! Napravite ovo jelo uz savjete slavnog chefa Motohika Mochizukija iz zagrebačkog Hanamija.

Sastojci

500 g riže
0,9 dl sushi octa
8-10 listova nori alga
sushi đumbir (gari)
wasabi
soja-sos
majoneza
avokado
riba (tuna, losos, rakovo meso, kozice...)

Priprema

Najkritičniji dio pripreme sushija je odabir prave riže i njezino kuhanje. Preporučuje se koristiti specijalnu rižu Shari, ali poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Bitno da je ljepljiva. Rižu je potrebno dobro isprati. Pustite je da se “odmori” 20-ak minuta pa je stavite kuhati. Na početku kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve dok ne prokuha. Nakon što prokuha, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još desetak minuta.

Kad se riža skuha, izvadite je u posudu i počnite s pripremom posebnog preljeva od dvije kašike rižina octa, pola kašike šećera, pola kašike soli. U posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol.

Preljev konstantno miješajte pomoću mutilice i kuhajte sve dok ne prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom kašikom. Ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Sushi se najčešće puni sirovom ribom pa na dasci za rezanje lijepo izrežite svježe komade tune i dimljenog lososa. Dodajte avokado.

Na kraju zamotajte sushi pomoću bambusova podmetača ili prozirne folije. Dio nori lista na koji niste stavili rižu malo navlažite vodom i preklopite ga tako da se zalijepi za glavni dio.

Uz sushi poslužite soja-umak, đumbir ili wasabi za umakanje. (Ordinacija.vecernji.hr)