Cheesecake je već godinama jedan od najpopularnijih kolača širom svijeta, a nastao je još u antičkoj Grčkoj, a služio se kao svadbena torta.
Pravio se od sastojaka kao što su brašno, med i sir, a kada se oni dobro sjedine kolač se pekao. Danas je popularniji koji se ne peče, jer je priprema mnogo jednostavnija.
Za prijedlog imate i japanski recept za čokoladni cheesecake. Jeste da se peče, ali priprema je baš laka i potrebna su vam samo 3 sastojka.
Sastojci:
100 g čokolade
3 jajeta
120 g krem sira
Priprema:
Odvojite žumance od bjelanaca, pa umutite bjelanca u čvrst šne. Čokoladu otopite na pari, pa je dodajte u krem sir i sjedinite mikserom, a zatim dodajte žumanca i sve lijepo sjedinite. U dobijenu smjesu lagano umješajte šne. Sipajte smjesu u nauljenu staklenu posudu koju ćete staviti u drugu šerpu sa vodom. Pecite u rerni zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 15 minuta. Isključite rernu i ostavite da se hladi unutra još 15 minuta. Izvadite iz kalupa tek kada se cheesecake ohladi. (Stvar ukusa)