Ćufte u paradajz sosu su hranljivo, ukusno i brzo jelo, savršeno rješenje kada ne znate šta kuhati za ručak ili večeru.
Ćufte u paradajz sosu su pravi predstavnik klasične italijanske kuhinje. Zbog jednostavnosti pripreme i ukusa koji odgovara svim generacijama, ovo jelo je steklo popularnost i na Balkanu.
Recept za ćufte u paradajz sosu koji se udomaćio u kuhinji naših nana sredinom prošlog vijeka
500 grama sitno mljevenog crvenog mesa, po izboru (govedina ili miješano govedina i svinjetinja)
1 jaje
1 manja glavica crnog luka, sitno sjeckanog
1 kašika prezle
so, biber po ukusu
dijve kašike bijelog brašna
ulje
7 dcl paradajz soka
Priprema
sitno isjeći crni luk
umutiti jaje
umijesiti kompaktnu smjesu od mljevenog mesa, luka, jajeta i prezle.
Dodati soli, bibera i mljevene paprike po ukusu.
Upržiti bazu od dvije kašike masnoće i dvije kašike brašna. Čim brašno porumeni, naliti paradajz sok uz stalno miješanje.
Kada postignete odgovarajuću gustinu sosa, a trebalo bi da bude rjeđi, posolite po ukusu, a potom ubacite ćufte i ostavite da jelo krčka 40 minuta. Ukoliko je sos gust, dodajte vodu, pa tek onda ubacite ćuftice.
Poslužite uz pire krompir. Prijatno!