Idealna za hladne dane: Napravite ljekovitu čorbu od bijelog luka
Foto: Tuzlanski.ba

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Washington pokazalo je da bijeli luk može da bude djelotvroniji od antibiotika.

Čorba od bijelog luka je odlična da se izborite sa prehladom i infekcijama.

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Washington pokazalo je da bijeli luk može da bude djelotvroniji od antibiotika.

Sastojci:

– 50 oljuštenih čehni bijelog luka
– 2 kašike putera
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 glavice crnog luka srednje veličine, isjeckane na kockice
– kašika isjeckane svježe majčine dušice
– 250 ml bistre pileće supe (bujona) kao osnova
– svježi začini – peršun, lovor …
– 5 komadića starog hljeba isječenog na kockice
– 200 ml kisele pavlake

Priprema:

1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Odsjecite vrhove čehna bijelog luka, prelijte s malo maslinovog ulja, zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite oko 90 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
2. U međuvremenu, zagrijte dvije kašike maslinovog ulja i malo putera u dubokoj tavi na umjerenoj temperaturi. Pržite isjeckan crni luk oko 10 minuta. Izgnječite pečeni bijeli luk i dodajte tavu s crnim lukom. Dobro promiješajte, dodajte malo majčine dušice, pileći bujon i svježe začinske biljke.
3. Smanjite temperaturu, dodajte kockice hljeba i kuhajte još 5 minuta ili dok hljeb me omekša.
4. Iz tave izvadite svježe začine, a supu promiješajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu.
5. Kremastu čorbu sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite. (coolstyle.ba)