Torta ili kolač od sira mnogima je omiljeni ljetni desert osvježavajući, ukusan i, najvažnije, lagane teksture koja ne opterećuje želudac.
Za ovaj desert neće vam trebati mnogo vremena i truda. Lagana priprema, bez miksera i pečenja, samo je potrebna volja.
Podloga ili baza: 50 g integralnog keksa , 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
Krema: 100 g grčkog jogurta, 50 g svježeg krem sira, 75 g slatkog vrhnja, 1 kašika šećera u prahu
Preljev: 250 g šumskog voća, 1 kašika šećera, 1 kašika svježe cijeđenog soka limuna
Priprema: Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje izmiješajte sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.
Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća. (zadovoljna.hr)