Foto: Tuzlanski.ba

Takozvani „Prženi miševi“ su tradicionalna poslastica na njemačkom govornom području, naročito popularna u Austriji.

To su male, ne baš savršeno okrugle loptice sa repićem, napravljene od dizanog tijesta i grožđica, pržene u ulju i uvaljane u miješavinu šećera i cimeta.

Sastojci:

50 ml mlijeka

½ kocke svježeg kvasca (=20 g)

prstohvat šećera

1 kašika brašna

70 g grožđica

vrele vode za natapanje grožđica

½ flašice rumarome

Za glavno tijesto:

3 žumanjka

50 g šećera u prahu

prstohvat soli

1 kaškica vanilije u prahu ili 1 pak vanilin šećera

malo korice od limuna

150 ml toplog mlijeka

50 g maslaca, otopljen

300 g brašna

ca. 2 litre ulja za prženje

Za kremu od vanilije:

250 ml mlijeka

250 ml slatkog vrhnja

100 g šećera

1 vrhom ravna kaškica vanilije u prahu ili arome

20 g pudinga od vanilije u prahu ili gustina/škroba

2 žumanjka

rum aroma

Priprema:

Grožđice stavite u jednu posudu i prelijte ih vrelom vodom tako da prekriva sastojke. Dodajte i rum aromu i ostavite ih da odstoje barem pola sata dok ne omekšaju, piše Hanuma Kocht

Stavite kvasac, prstohvat šećera i toplo mlijeko u jednu posudu. Temperatura mlijeka ne smije biti visoka kako vam se kvasac nebi pokvario. Dodajte kašiku brašna i sjedinite sastojke pomoću metlice za snijeg. Miješajte dok sve grudvice ne nestanu. Miješavinu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 10-15 min na toplom mjestu da nadolazi, nakon čega bi trebala biti jako pjenasta.

Priprema glavnog tijesta:

Žumanjke, šećer u prahu, so, vaniliju u prahu i koricu od limuna mikserom kremasto umutite, sve dok se ne stvori smjesa svijetlo žute boje. Postepeno dodajite mlijeko i maslac. Zatim dodajte brašno i bigu pa zamijesite tijesto, možete ručno ili pomoću kuhinjske mašine. Na kraju umijesite ocijeđene grožđice. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom pa ostavite na toplom mjestu jedno sat vremena da nadolazi dok se volumen ne udvostruči.

Prženje:

U jednoj šerpi zagrijte ca. 2 litre ulja (zavisno od veličine šerpe). Bitno je da loptice prilikom prženja slobodno plivaju i ne dodiruju dno. Ukoliko koristite fritezu, ulje zagrijte na 160-170 °C stepeni. Ako nemate fritezu ili termometar, zagrijte ulje prvo na najjačoj vatri. Zatim smanjite vatru na 3. ili 4. stepen. To je idealna temperatura za prženje jer na blagoj vatri je i manja šansa da će vam zagorjeti. Kašiku umočite u ulje pa vadite komade tijesta i stavljajte ih u ulje. Potrebno im je ukupno 5-8 min prženja zu povremeno okretanje. Zatim ih izvadite na tanjir obložen kuhinjskim papirom da upije višak masnoće. Servirajte ih tople uz kašu od jabuka ili domaću kremu od vanilije.

Krema od vanilije:

Pomiješajte mlijeko sa slatkim vrhnjem. Dvije trećine ove miješavine skupa sa šećerom i vanilijom u prahu saspite u lonac i zagrijte. Ostalu trećinu pomiješajte sa pudingom u prahu, rumaromom i žumanjcima i miješajte dok ne razbijete sve grudvice. Čim je mlijeko prokuhalo, dodajte ovu miješavinu i kuhajte uz stalno miješanje sve dok se ne stvori masa malo rijeđa od klasičnog pudinga.

Savjeti

Po želji kremu možete kratko „ispirirati“ pomoću štapnog miksera. Tako će postati jos kremastija. Ako želite malo tečniji umak od vanilije, jednostavno smanjite količinu gustina/pudinga u prahu u receptu na 15 umjesto 20 g. Inače, puding u prahu možete i skroz zamjeniti gustinom, jer puding u stvari i nije ništa drugo osim gustina, boje i arome. Dodajte još malo vanilije u prahu, arome ili vanilin šećera i napravili ste odličnu kopiju. (Hanuma Kocht)