Rolnice sa cimetom, fantastičnog ukusa i mirisa.
Kada jednom probate pravićete stalno. Idealane za doručak ili večeru uz čašu mlijeka.
Sastojci:
– 300 g brašna
– 200 ml toplog biljnog mlijeka
– 10 g suhog kvasca
– 3 kašike šećera
– 50 g otopljenog margarina/biljnog putera
Za fil:
– 150 g mekanog margarina/biljnog putera
– 4-5 kašika šećera
– 1.5 kašika cimeta
Za preliv:
– 5 kašike mlijeka
– 5 kašika šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
Priprema:
Rastopiti šećer u toplom mlijeku, dodati kvasac i sačekati da se aktivira. Dodati otopljeni margarin, pa sjediniti sa brašnom. Zamiješeno tijesto ostaviti da naraste sat vremena. Prije razvlačenja napraviti smjesu za fil.
Tijesto razvući u pravougaoni oblik, premazati filom i motati od duže strane. Sjeći na rolnice debljine oko dva prsta, poredati ih u podmazan pleh i ostaviti još 30 minuta da narastu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 25 do 30 minuta.
Odmah nakon pečenja rolnice preliti šećernim prelivom.
Prijatno! (Cdm.me)