Fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog okusa i divne svilenkaste teksture.
Puding se kuha i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, pa ako vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo.
Ipak, po pravilima puding treba biti hladan, pa računajte na to da bi u frižideru trebao provesti oko sat vremena.
Ovaj ćete puding vrlo lako pripremiti uz upute, čak i ako niste posebno vješti s kremama. Malo je toga što može poći u krivo, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se sprijatelje u drugoj posudi kako ne biste dobili – kajganu s čokoladom.
Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udjelom kakaa od 55% do 75%. Ako ne volite "kožicu" na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.
Sastojci za domaći puding od tamne čokolade
530 ml mlijeka, podijeljeno
100 g šećera, podijeljeno
prstohvat soli
2 kašike kukuruznog škroba
3 kašike nezaslađenog kakaa u prahu
1 veliko jaje
2 velika žumanjka
150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno nasjeckane
2 kašike maslaca, narezanog na komadiće
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
tučeno vrhnje, za posluživanje
Priprema domaćeg pudinga od tamne čokolade:
U srednje velikom loncu pomiješajte većinu mlijeka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno miješajte i pustite da zavrije pa maknite s vatre.
U zdjeli izmiješajte kukuruzni škrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dobivenu smjesu umiješajte u vruće mlijeko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno miješajući, pustite da zavrije.
Smanjite vatru i kuhajte oko dvije minute uz neprestano miješanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na stražnjoj strani žlice. U novoj zdjeli umutite cijelo jaje i žumanjke.
Malo po malo umiješajte otprilike 1 šoljicu vrućeg pudinga u jaja, a onda smjesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom. Kuhajte puding na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ne zavrije, oko 2 minute.
Procijedite puding u posudu otpornu na toplinu. Dodajte u puding nasjeckanu čokoladu, maslac i vaniliju i miješjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minute.
Izlijte puding u šoljice ili zdjelice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s tučenim vrhnjem. (Punkufer.hr)