Domaći ukus jeseni: Džem od bijelog grožđa u vinu
Foto: Tuzlanski.ba

Pripremite domaći džem, uvijek dobar dodatak palačinkama, cheesecakeu ili kao namaz za hljeb

Sastojci:

1 kg bijelog grožđa

2 dl bijelog vina

400 g šećera

2 vanilin šećera

limun

15 g pektina

štapić kore cimeta

Priprema:

1. Operite i očistite grožđe, odvojite stabljike i plodove koji nisu posve zdravi. Ostavite ih preko noći u vinu.

2. Sutradan stavite grožđe u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta miješajući i gnječeći grožđe varjačom pa procijedite.

3. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer, pektin, vino, cimet i limunov sok. Nakon što zakuha, kuhajte oko 25 minuta, a pjenu skinite kašikom.

4. Ugasite vatru, ostavite da se malo ohladi i izvadite cimet. Miksajte štapnim mikserom pa kuhajte još 5 – 10 minuta dok ne dobijete gustinu sličnu medu.

5. Spremite u sterilizovane tegle.

Savjet: Umesto pektina možete koristiti i želatin. (stvarukusa.rs)