Pripremite domaći džem, uvijek dobar dodatak palačinkama, cheesecakeu ili kao namaz za hljeb
Sastojci:
1 kg bijelog grožđa
2 dl bijelog vina
400 g šećera
2 vanilin šećera
limun
15 g pektina
štapić kore cimeta
Priprema:
1. Operite i očistite grožđe, odvojite stabljike i plodove koji nisu posve zdravi. Ostavite ih preko noći u vinu.
2. Sutradan stavite grožđe u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta miješajući i gnječeći grožđe varjačom pa procijedite.
3. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer, pektin, vino, cimet i limunov sok. Nakon što zakuha, kuhajte oko 25 minuta, a pjenu skinite kašikom.
4. Ugasite vatru, ostavite da se malo ohladi i izvadite cimet. Miksajte štapnim mikserom pa kuhajte još 5 – 10 minuta dok ne dobijete gustinu sličnu medu.
5. Spremite u sterilizovane tegle.
Savjet: Umesto pektina možete koristiti i želatin. (stvarukusa.rs)