Crumble s borovnicama je kolač kojem slabo ko može odoljeti
Foto: Tuzlanski.ba

Ovaj kolač, koji izgleda kao da ga je neko 'zdrobio', je prava poslastica. Uz borovnice i fino tijesto, malo limuna će naglasiti okus voća i pružiti vam pravu popodnevnu poslasticu.

Došlo je vrijeme borovnica, slatkog bobičastog voća s malo kalorija, ali popriličnom količinom vlakana, vitamina C i K, mangana i visokog udjela antioksidansa. Od njih se rade razne slastice, a crumble od borovnica će oduševiti sve koji ga probaju, prenosi 24sata.hr.

Crumble od borovnica

Sastojci:

750 g svježih borovnica
2 kašike limunovog soka
150 g šećera
100 g smeđeg šećera
180 g oštrog brašna
150 g maslaca
1 vrećica gustina
1 čajna kašika praška za pecivo
prstohvat soli

Priprema:

-Umiješajte u brašno sol i prašak za pecivo.
-Mikserom umiješajte maslac i smeđi šećer pa smjesi dodajte već napravljenu mješavinu brašna s praškom za pecivo i solju.
-Borovnice stavite u veliku zdjelu te im dodajte šećer, limunov sok i gustin. Lagano promiješajte sastojke kako bi svaka borovnica bila obložena. Pripazite da ih ne zdrobite.
-Uzmite kalup, obložite ga papirom za pečenje te na njega ravnomjerno rasporedite borovnice. Potom na borovnice stavite smjesu tijesta. Ravnomjerno rasporedite kakao bi bilo više-manje iste debljine.
-Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i pecite 30 minuta. Kolač treba izvaditi kad vidite da je tijesto zlatno smeđe boje.
-Izvadite crumble i ostavite ga barem sat vremena da se ohladi.  (Tuzlanski.ba)