Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohovane rolice od hljeba idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom, pa tako gastroblogeri hvale kobasice s cimetom ili maslac s jagodama.
Nešto pitomiji, omiljeni nadjevi spajaju ploške banana s namazom od čokolade i lješnjaka, kao i svježi sir s pekmezom. Lažne palačinke spas su za višak hljeba, a onaj koji je star barem jedan dan idealan je za pohovanje jer bolje upija smjesu.
Dječje radosti, odnosno "sendvič" od putra i pekmeza koji je žario i palio u osamdesetima poslužio je kao ideja za recept u nastavku.
Sastojci za pohane rolice:
10 kriški hljeba ili tosta
40 g maslaca
10 kašika marmelade
3 jaja
3 kašike mlijeka
1/2 kašikice cimeta
Priprema:
1. Hljeb narežite na kriške, malo razvaljajte valjkom za tijesto pa odrežite koricu.
2. Premažite ga maslacem i marmeladom pa savijte u rolnice.
3. Rolice umočite u smjesu od jaja, mlijeka i cimeta pa ispržite.
Slasne kombinacije nadjeva
Slatko:
Mascarpone + vanilija + jagode
Ricotta + naribana korica narandže
Maslac od kikirikija + pire od kestena
Kompot od krušaka + pečeni lješnjaci
Puding od čokolade + višnje
Slano:
Puretina + pesto + paradajz
Piletina + gljive + špinat
Junetina + gljive
Losos + ricotta + masline
Mljeveno meso + umak od paradajza (punkufer.hr)