Iako se pranje veša na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja istraživanja su pokazala da to baš i nije dobra odluka i da bi se veš ipak trebo prati na višim temperaturama.

Znate li zašto nikada ne biste trebali prati veš na 30 ili 40 stepeni?
Foto: Ilustracija

Naime, odjeća koja se pere na niskim temperaturama, tvrde istraživači, može dovesti do raznih problema.

Učinkovitost čišćenja: Na nižim temperaturama, neke mrlje i prljavština mogu se teže ukloniti. 

Deterdženti: Mnogi deterdženti nisu optimizirani za niže temperature, pa njihova učinkovitost može biti smanjena, a to može dovesti do toga da odjeća ne bude potpuno oprana i čista.

Masne mrlje: Niže temperature nisu dovoljno učinkovite za uklanjanje masnih mrlja, jer se masnoće bolje otapaju na višim temperaturama.

Higijena: Pranje na nižim temperaturama možda neće ubiti sve bakterije, što može biti problem za odjeću poput donjeg veša, peškira ili dječje odjeće.

Struja: Iako pranje na nižim temperaturama koristi manje energije, to može dovesti do potrebe za dodatnim pranjem zbog loših rezultata čišćenja, što na kraju može povećati ukupnu potrošnju energije i vode.

Mikrobiolozi savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60 stepeni, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen.

Međutim, postoje situacije u kojima je pranje na 30 ili 40 stepeni prikladno, posebno za delikatne tkanine koje se mogu oštetiti na višim temperaturama.

S tim u vezi, bitno je prilagoditi temperaturu pranja vrsti i stanju odjeće koja se pere.