Ukrajinski zvaničnici opisali su napad širom zemlje, koji je uključivao više od 100 projektila i 100 dronova, kao jedan od najvećih koje je pokrenula Rusija od početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Najveći ruski napad: Koliko je Rusiju koštala posljednja invazija na Ukrajinu?
Foto: X.com | Screenshot

Procjenjuje se da je posljednji ruski napad na Ukrajinu koji se desio u ponedjeljak, a u kojemu je stradalo namanje pet ljudi te opustošena energetska infrastruktura zemlje, Moskvu koštala 1.3 milijarde dolara. 

''Kao i većina ruskih napada ranije, i ovaj je bio jednako podmukao, ciljajući na kritičnu civilnu infrastrukturu. Energetski sektor je pretrpio značajnu štetu, ali u svim područjima pogođenim nestankom struje, radovi na obnovi već su u toku'', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

''Rusija je "izvela masivan kombinovani napad" na Ukrajinu "koristeći različite tipove raketa zračnog, kopnenog i morskog baziranja", rekao je komandant ukrajinskog ratnog zrakoplovstva general-pukovnik Mykola Oleschuk.

Oleschuk je rekao da je Rusija upotrijebila 109 napadačkih dronova Shahed, 77 krstarećih projektila Kh-101, tri krstareće rakete Kh-22, 28 krstarećih projektila Kalibr za podmornice, šest balističkih projektila Iskander-M, tri aerobalističke rakete Kh-47M2 Kinzhal i 10 vođenih projektila Kh-59/Kh-69. 

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, rekao je u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini od ponedjeljka da Rusiji "vjerovatno nedostaje odbrambeno-industrijski kapacitet da izdrži ovako masivne napade u sličnom obimu s regularnošću", piše News Week.

Kijevska hidroelektrana, kojom upravlja ukrajinska državna hidroelektrana Ukrhidroenergo, nalazi se na rijeci Dnjepar u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti, sjeverno od glavnog grada Ukrajine. To je ključno za stabilizaciju nivoa vode u Kijevskom rezervoaru, prenosi Tuzlanski.ba

Institut za proučavanje rata je rekao da geolocirani snimci objavljeni u ponedjeljak pokazuju posljedice vjerovatnog ruskog raketnog udara na branu "iako je načelnik Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko napomenuo da udar na branu nije nanio značajnu štetu infrastrukturi HE u Kijevu".