Građani bi se u idućoj godini mogli suočiti s većim troškovima.

Novi udar na radnike u Njemačkoj: Od nove godine će se suočiti s većim troškovima
Foto: Arhiva

Stanovnici Njemačke u idućoj godini očekuju veće doprinose za zdravstveno osiguranje.

Građani bi se u idućoj godini mogli suočiti s većim troškovima. Ministar zdravstva Karl Lauterbach očekuje povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu, piše Fenix magazin

U protivnom se reforma bolnica ne bi mogla provesti

Ministar zdravstva Karl Lauterbach početkom sljedeće godine očekuje povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, pišu njemački mediji.

“Vjerojatno ćemo vidjeti povećanje stope doprinosa”, rekao je političar SPD-a za časopis Stern. Ministar je to opravdao nedostatkom važnih reformi u prošlosti, naprimjer za bolnice.

“Sada je faza u kojoj moramo uzeti novac u svoje ruke, uključujući i onaj od doprinositelja”, dodao je.

Na reformu bolnica Lauterbach je također upozorio: “Ako sada ne podržimo bolnice, neće doći do spasonosne reforme bolnica.”

Ministar smatra kako će svi oni koji plaćaju doprinose također imaju koristi od reforme bolnica “jer dobivaju bolju njegu, na primjer, njihova srčana bolest ili rak bit će bolje liječeni.”

KV doprinosi trenutno iznose 14,6 posto. Opći doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje trenutačno iznosi 14,6 posto dohotka, pola plaćaju radnici, a pola poslodavci. Uz to postoji i dodatni doprinos zavisno o fondu.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, to je u prosjeku ove godine 1,7 posto. Stopa doprinosa za osiguranje za dugotrajnu brigu trenutno iznosi 3,4 posto bruto dohotka, a za one bez djece 4 posto.

Lauterbach bi želio nastaviti obavljati dužnost

Lauterbach je ministar zdravstva od ovog zakonodavnog perioda i želio bi nastaviti obavljati dužnost.

“Volim raditi ovaj posao. A imam i ideje za poboljšanje zdravstvenog sustava za daljnje zakonodavstvo”, rekao je političar SPD-a na pitanje bi li želio ostati ministar nakon sljedećih saveznih izbora.