​Iako možda na prvi pogled izgledaju isto, parket i laminat se podosta i razlikuju.

Parket ili laminat: Koje su im sličnosti, a koje razlike
Foto: Ilustracija

Ako ste u fazi renoviranja kuće, posebno ako ste došli do mijenjanja poda, onda se sigurno nalazite u maloj nedoumici. Da li je bolje da odaberete parket ili laminat?

Prednosti i mane imaju i jedan i drugi odabir, a ovo su samo savjeti kako da odaberete ono najbolje.

I jedno i drugo se veoma lako postavljaju, a što vam je najvažnije kada su finansije u pitanju, cijena je gotovo slična.

Da li je to zapravo onda isto?

Ne, postoji razlika u ove dvije vrste podnih obloga. Parket je napravljen od prirodnog drveta, dok laminat ima gornji sloj od plastike. Izgled laminata određuje štampani dizajn drveta na gornjem sloju koji je premazan lakom, što ga čini lakim za održavanje i izdržljivijim, ali manje autentičnim.

Koja je razlika?

Razlika je u tome što je parket prirodni proizvod, dok laminat logično to nije. I jedno i drugo se sastoji od raznih slojeva ali gornji sloj parketa je tanak sloj prirodnog drveta, dok je kod laminata to pomenuta plastika. Na prvi pogled liče, ali ćete odmah uočiti razliku kada ih pipnete.

Ono po čemu se parket dosta razlikuje jeste da ne daje dvije iste daske. Struktura i linije drveta su drugačije i tako daju podu autentičnu dimenziju. Pravo drvo je osjetljivo na tragove i ogrebotine, piše "Par-ky", a prenosi "Ona".