Iako važe za biljke koje teško uspijevaju, orhideje ne traže previše pažnje ili vremena od onog trenutka kada shvatite kako s njima treba postupati. 

Uzgoj i njega orhideja: Kako ih sačuvati da potraju duže?
Foto: Ilustracija

Orhideje malo koga mogu ostaviti ravnodušnim zbog svoje ljepote i boje cvijeta, stoga i ne čudi da mnogi žele u svom domu imati upravo ovu vrstu cvijeća. No, oni koji su nabavili orhideje, shvatili su da nije dovoljno samo ih imati, nego je važno adekvatno se brinuti o njima.

Iako mnogi smatraju da orhideje zahtijevaju posebnu pažnju kako bi uspjele, one su zapravo jednostavne, onda kada se nauče neka osnovna pravila. 

Neka od pravila kako da njegujete svoje orhideje su:

- Prije kupovine orhideje uvjerite se da imate uslove koji joj odgovaraju. Različitim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primjer vaš stan jako teško zagrijati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uslove.

- Tačno je da orhideje vole svjetlo, ali ne i direktnu izloženost suncu.

- Koliko orhideje treba zalijevati, ovisi o njihovoj vrsti, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovno zalijevati i održavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja je potrebno sačekati da se zemlja potpuno osuši.

- Orhideje je također potrebno redovno presađivati, a kad god to budete radili, uvijek koristite svježi supstrat.

- Poželjno ih je dohranjivati otprilike dva puta mjesečno, i ukoliko ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete da ne biste pretjerali sa dohranom.

- Kada vam jednom procvjetaju, cvjetovi se mogu zadržati i nekoliko mjeseci, iako postoje vrste koje cvjetove izgube već nakon nekoliko dana.  Kada orhideja odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ako do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svjetla.

Osim ovih pravila, mnogi dijele savjete kako se brinuti o orhidejama i na društvenim mrežama.

@plantagenije Orhideja "phalaenopsis" nije teška za negu ako poštujete osnovna pravila.#orhideja #orchid #orchidcare #fyp #balkantiktok #cvece🌹🌹🌹 #biljke #planttiktok #plantagenije ♬ original sound - Dejan Dragićević

Iako je uzgoj orhideja vrlo jednostavan, oni koji još uvijek nisu shvatili kako tretirati ove biljke imali su brojna pitanja ispod ovog videa, a oni koji su poslušali ove savjete kažu da su odlični.