Bivši kompjuterski direktor koji pati od ozbiljnih problema sa bešikom insistira na tome da ga je bivša kompanija pogrešno otpustila jer je mokrio u predvorju hotela na Times square-u, nakon poslovnog sastanka.

Direktor tuži bivšu firmu nakon što je dobio otkaz zbog mokrenja u predvorju hotela
Foto: Pixabay - Ilustracija

Richard Becker, bivši prodavac u kompaniji Lenovo, tvrdi u svojoj tužbi od 1,5 miliona dolara da nije mogao da se vrati u svoju sobu u Westin New Yorku, te da nije imao izbora osim da "diskretno urinira po zemlji" u hotelskom predvorju.

Ovaj 66-godišnjak je rekao da je pet puta posjetio kupatilo tokom poslovnog obroka, ali je i dalje bio "pretrpan" stanjem bešike, piše New York Post.

Iako je mislio da je to uradio diskretno, potpredsjednik kompanije Lenovo ga je primijetio i prijavio kompaniji. Ovaj potez je, kako Becker kaže, napravljen "iz inata i zlobe".

Četiri dana kasnije, Becker je dobio otkaz, iako je kompanija u potpunosti znala o njegovom dugogodišnjem stanju mokraćne bešike, prenosi Tuzlanski.ba.

Sada on tuži Lenovo zbog diskriminacije zbog njegovog invaliditeta, prema sudskim dokumentima koji su u petak podneseni Vrhovnom sudu na Menhetnu.

"Uz saznanje o stanju Beckerove bešike (invaliditet prema zakonu), Lenovo je po kratkom postupku otpustio Beckera jer on pati od tog stanja, nakon incidenta koji nije imao utjecaja na Beckerov radni učinak ili poslovanje kompanije Lenovo", stoji u tužbi.

U sudskim dokumentima, Becker sebe predstavlja kao veterana u industriji prodaje računara, a od kada je zaposlen 2022. godine, briljirao je kao Lenovoov globalni izvršni direktor prodaje računa, osvajajući brojne nagrade, uključujući putovanje u Kostariku i tvrdnju o 200-postotnom rastu poslovanja.

Od 2016. godine pati od hroničnog zdravstvenog stanja zbog kojeg često mokri i redovno se liječi kod urologa. U Beckerovom odjelu kaže se da su njegovi saradnici bili toliko svjesni problema da su mu se podsmijavali koliko često treba da koristi kupatilo.

Radnik u hotelu "Westin New York" je, međutim, rekao kako nijedan prostor nije poznat kao "predvorje",a da osim toga i u prizemlju postoje toaleti.

Beckerova tužba takođe tvrdi da njegov problem sa mokraćom, za koji je "Lenovo shvatio da je uzrokovan njegovim invaliditetom", blijedi u poređenju sa "daleko lošijim ponašanjem" koje on navodi, kao kada su pijani prodavci Lenovo strpali kolegu sa posla u mašina za prodaju igračaka na zloglasnom događaju 2021. godine.

Od otkaza, kaže Becker, nije našao novi posao. Njegova tužba traži odštetu od najmanje 1,5 miliona dolara.

Lenovo nije odgovorio na zahtjev za komentar.