Jedan od primarnih razloga zašto se kućni klima uređaji kvare je taj što vlasnici ne obraćaju pažnju na znakove upozorenja.

Ovo je pet znakova da vaš klima uređaj ne radi ispravno
Foto: Ilustracija

Kao vlasnik, vaša je odgovornost da znate šta da tražite kako biste spriječili dalju štetu.

Zamjena klima uređaja može vas koštati dosta novca i vremena, zbog čega bi trebalo da budete svjesni znakova koji vam govore da vaš klima uređaj radi pod otežavajućim okolostima. Većina ljudi odbacuje neke od ovih pokazatelja, misleći da je sve u njihovim glavama.

1. Protok vazduha vaše jedinice je slab

Postoji velika vjerovatnoća da je servis klima uređaja neizbježan ako primjetite slab protok vazduha iz ventilacionih otvora jedinice. Ovo također može biti pokazatelj da kompresor ne radi.

2. Vaša jedinica ispušta vruć vazduh

Ako vaš klima uređaj ispušta vruć vazduh, onda je vrijeme da pozovete servisere klima uređaja. Budite oprezni da ako nastavite da ignorišete ovaj problem, prouzrokovana šteta može dovesti do totalnog kvara vaše klime. Kvalifikovani tehničar će vam pomoći da dođete do korijena ovog problema i preduzmete korake da ga popravite prije nego što jedinica u potpunosti pokvari.

Vezani članak Serviser za klime upozorava: Kada uređaj može da se zapali?

3. Vlaga ili curenje oko jedinice

Ako otkrijete curenje ili vlagu oko vašeg klima uređaja, onda je to signal da se obratite lokalnom servisu za klimatizaciju. Curenje i vlaga mogu biti poslejdica curenja rashladnog sredstva ili začepljenih odvodnih cijevi koje odlažu kondenzaciju. Prvi je prilično opasan za vaš dom, kao i za vašu porodicu. Prema tome, to treba riješiti bez ikakvih odlaganja.

4. Vaša jedinica emituje poseban miris

Da li se sjećate koliko je čist vazduh mirisao nakon prve instalacije klima uređaja? Ako to trenutno nije slučaj i primjetite neki neprijatan ili čudan miris koji dolazi iz toga, onda je izolaciona žica možda pregorjela.

S druge strane, miris pljesni je pokazatelj da je buđ narasla unutar sistema. Treba ga odmah izvaditi da ne bi došlo do nepopravljive štete koja bi vas kasnije mnogo koštala.

5. Vaša jedinica zvuči čudno

Ako čujete neke čudne zvukove koji dolaze iz vaše jedinice, možda postoji problem negdje u njoj. Zvukovi škripanje i lupkanje su znak da morate što prije da kontaktirate lokalni servis za klimatizaciju.