Dvadesetpetogodišnji mladić iz Lukavca uhapšen je jučer nakon što su mu uslijed pretresa pronađeni i oduzeti nedozvoljeni predmeti.

Foto: MUP TK

Dvadesetpetogodišnji mladić iz Lukavca, iz mjesta Dobošnica, jučer je uhapšen nakon pretresa Policijskih službenika Uprave policije MUP-a TK.

Provodeći nastavak ranije započetih aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih drgoa PS Uprave policije MUP-a TK, Sektor kriminalističke policije jučer su izvršili pretres kuće, pomoćnih objekata, prirodnih površina i vozila koje koristi B.H. (1999) iz Dobošnice, Općina Lukavac.

"Prilikom pretresanja, pronađena je i oduzeta veća količina različitih pakovanja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu u količini oko 23 kg, oko 3 litra tekućine koja asocira na 'Amfetaminsko ulje'  koje se koristi kao prekursor u procesu proizvodnje opojne droge 'Amfetamin speed', digitalna vaga za precizno mjerenje, uređaj za vakumiranje pakovanja - vrećica, tri pištolja, municija, pet mobilnih telefona, određena količina novca različitih valuta i apoena i to: 7380 KM, 1020 Euro i 100 Chf, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenje krivičnog djela", saopšteno je iz MUP-a TK.

Preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi "Amfetamin speed" kao i o drugim sirovinama koje se koriste za proizvodnju droge.

Po karakteru pronađenih i privremeno oduzetih predmeta, njihovom sadržaju i količini, kao i iz drugih dokaza, proizilaze indicije da se u predmetnom slučaju radi o laboratoriji za proizvodnju opojnih droga za tzv. "Kuhanje Amfetamin speed-a."

Po nalogu dežurnog tužioca osoba B.H. je uhapšena, a nakon kriminalističke obrade, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo uz Izvještaj biti predat Kantonalnom tužilaštvu TK na dalje nadležno postupanje.