Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Pretresi u sklopu akcije ‘Klaster’ u vezi s nedozvoljenom trgovinom diplomama

Preuzmite sliku

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA-om na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem kaznenih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Više informacija bit će dostupno nakon završetka aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,