Solana Tuzla izgradit će novu tvornicu soli (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Fabrika soli "Solana“ Tuzla zakoračila je u važan investicioni ciklus, koji je počeo obnavljanjem trafo-stanice, izgradnjom visokoregalnog skladišta, pripremama za izgradnju savremenog rinfuznog skladišta, što će u konačnici rezultirati novom tvornicom soli, javlja Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Od vlasti traže omogućavanje većeg udjela na domaćem tržištu, te da se osigura da rokovi plaćanja Solane, njenim dobavljačima, slanice, tehnološke pare, i struje, budu u skladu sa onima koje kupci imaju za isporučene Solanine proizvode. Vlada TK će direktno posredovati pri sklapanju dogovora sa Rudnikom Soli Tuzla, dok će posredovati da se takvi uslovi osiguraju i kod isporuke tehnološke pare i električne energije.

U posljednjih osam godina Fabrika soli "Solana“ Tuzla je od tvornice koja je proizvodno i ekonomski bila na ivici opstanka izrasla u ekonomski respektabilnu firmu. Godišnje se proizvede oko 135 hiljada tona soli, 85 posto proizvoda se izvozi. S obzirom na to da postoji izvršna presuda prema kojoj je Vlada TK na ime troškova korištenja prostorija zgrade SODASO dužna Solani isplatiti 296 hiljada maraka, dogovoreno je da se dinamika otplate duga dogovori i odvija shodno budžetskim prihodima. Inače, na sastanku je rečeno da je za obnovu ove zgrade koja je tokom februarskih demonstracija zapaljena Vlada TK osigurala milion i 50 hiljada maraka. Obnova bi trebalo da bude okončana do kraja godine.

Na YouTube video servisu pronašli smo video zapis postavljen još prošle godine od strane korisnika Faruka Süleymana, a radi se o 3D video animaciji/prezentaciji izgleda nove zgrade Solane Tuzla. Nije poznato hoće li nova tvornica izgledati identično poput ove, ali svakako Solana zaslužuje sve čestitke za korak naprijed u svom poslovanju.