Ako imate naviku ostavljati stare kovanice, pretražite svoje kolekcije, jer ukoliko imate kovanica od dva eura s prikazom katedrale iz njemačkog grada Kölna, mogli biste za nju dobiti i do 5 hiljada maraka. 

Pet hiljada maraka za kovanicu od dva eura? Novčić s posebnim značenjem postaje sve vrijedniji
Foto: Pixabay - Ilustracija | Čuvate li stare kovanice?

Naime, vrijednost ove kovanice bi uskoro mogla značajno porasti, prema prognozama stučnjaka. 

Nije novina da rijetke kovanice od dva eura privlače pažnju zbog svoje vrijednosti, a posebno one koje se izdaju u limitiranom broju. Među njima je rijedak novčić iz Kölna, koji sada, kako pišu njemački mediji, vrijedi 1.000 puta više. 

Poseban kovani novac “Kölnska katedrala” u Njemačkoj je izdan ukupno 30 miliona puta. Međutim, nije jasno koliko je kovanica još u opticaju.

Kovanica je puštena 2011. godine, a tada su se našle brojne krivo kovane kovanice čija će vrijednost u nadolazećim godinama porasti.

Kako izgleda navedena kovanica?

Na kovanici se može vidjeti Kölnska katedrala u zlatu. Ispod piše malim slovima “Sjeverna Rajna-Vestfalija”. Zlatni motiv je okružen s ukupno dvanaest zvjezdica, a u dnu je naznačena godina proizvodnje.

Novčići s nepravilnim reljefom, poput onih gdje motiv u sredini nije savršeno okrugao ili na kojima su prisutne ogrebotine, na eBayu dostižu cijene i do pet hiljada maraka – što je 1250 puta više od njihove nominalne vrijednosti.

Ova rijetka kovanica cijenjena je čak i više od one iz Vatikana iz 2005. godine, na kojoj je također prikazana njemačka katedrala.

Naime, vatikanska kovanica “XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTU” izdana povodom Svjetskog dana mladih u Kölnu danas vrijedi preko 200 eura, ponajviše zato što je izdano samo 85.000 primjeraka.

Predviđa se da će vrijednost kovanice iz 2011. godine dodatno rasti u nadolazećim godinama, pogotovo jer je najavljena nova serija kovanica od dva eura.

Ipak, Sjeverna Rajna-Vestfalija će morati pričekati do 2027. kada će biti izdan novi posebni novčić iz ovog regiona, za koji se očekuje da će također postati kolekcionarski predmet.