Na berzama je došlo do rasta cijene pšenice, a tona pšenice se, ovisno o kvalitetu, kreće od 190 do 270 eura.

Prognoze nisu optimistične: Nakon kafe, poskupljuje i brašno u BiH?
Foto: Ilustracija | Inflacija se sve više osjeti

Uprkos činjenici da inflacija i na svjetskoj i regionalnoj razini pokazuje značajne trendove usporavanja, kao i podatku da je došlo do stabilizacije stanja na svjetskim tržištima hrane, pitanje nabavke žitarica za proizvodnju pekarskih proizvoda, ali i u kontekstu stočne hrane, i dalje je prilično otvoreno.

Razlog su najave o porastu cijena pšenice na berzama, a što bi moglo imati posljedice za BiH, uslijed činjenice da se pšenica u značajnoj mjeri uvozi iz drugih zemalja, i to uprkos ogromnim potencijalima Bosne i Hercegovine.

Na berzama je došlo do rasta cijene pšenice, a tona pšenice se, ovisno o kvalitetu, kreće od 190 do 270 eura.

Vezani članak Poskupljuje omiljeni napitak: Evo koliko će pola kilograma kafe koštati od oktobra u BiH

Ne treba zanemariti ni to da je ove godine bio loš urod i kvalitet žitarica na domaćem tržištu zbog čega je dolazilo do uvoza, a sve bi moglo rezultirati poskupljenjem brašna u narednom periodu i to oko 10%.

Hoće li doći do poskupljenja hljeba i pekarskih proizvoda?

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, Nedžad Bićo, je također uvjeren da će doći do poskupljenja hljeba. On kaže da ga iskustvo iz prethodnih godina uči da, u pravilu, nakon poskupljenja repromaterijala – u ovom slučaju pšenice, a onda i brašna – dolazi i do poskupljenja finalnog proizvoda, odnosno hljeba i ostalih pekarskih proizvoda.

Pitanje nabavke žitarica, naročito pšenice, postaje sve značajnije u kontekstu potencijalnog rasta cijena pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Iako su inflacijski trendovi na globalnom i regionalnom nivou usporili, a stanje na svjetskim tržištima hrane se stabilizovalo, najave o porastu cijena pšenice na berzama i dalje predstavljaju izazov. To posebno pogađa BiH, s obzirom na to da se pšenica u značajnoj mjeri uvozi, uprkos potencijalima domaće proizvodnje.