Mnogo je razloga zbog kojih možete natankati pogrešno gorivo u rezervoar automobila, a problemi mogu biti ozbiljni.

Šta učiniti ako ulijete pogrešno gorivo u auto? Ovo su posljedice koje nastanu
Foto: Ilustracija

Imate li sreće i shvatite li na benzinskoj pumpi da u dizelaša točite benzin, odmah stanite i ne uključujte automobil.  

U suprotnom, uključite li automobil i krenete li voziti čeka vas katastrofa. Ulazak benzinskog goriva u osjetljivi sistem dizelskog motora mogao bi za sobom povući skupe posljedice, zamjenu visokopritisne pumpe, injektora i cijevi za goriva. Benzin nema sposobnost dizela da djeluje poput lubrikanta u sustavu ubrizgavanja i upravo zbog toga će stradati injektori, pumpa, piše HAK revija.

U suprotnom, usipate li dizelsko gorivo u benzinca šteta je manja, ali ako niste pokrenuli automobil najbolje je opet ispumpati gorivo iz rezervoara. Nastavite li s pogrešnim gorivom može doći do oštećenja injektora. Ako možete, nazovite servisera, koji će vam pomoći i objasniti što učiniti.

Što ako ulijete AdBlue tečnost?

Pojavila se i nova opasnost: Šta ako u otvor za dizelsko gorivo utočite AdBlue tečnost, koja služi za redukciju emisija dušikovih oksida kod dizelskih motora.

Svakakve se greške događaju, a moguća je ova. Adblue dijeluje korozivno jer je mješavina ureje i vode, učinak je savim drugačiji nego samo miješanje benzina i dizela u sistemu ubrizgavanja.

Štete su često samim točenjem teško ispravljive, a da se ne zamjeni kompletan sistem ubrizgavanja sa svim vodovima, brizgaljkama, spremnikom i pumpama. Zapravo, jedna od najgorih i najskupljih kombinacija u praksi ako se dogodi.

Često proizvođači izbjegavaju da se otvori za punjenje Adbluea nalaze neposredno pored otvora za gorivo pa se čep za Adblue može naći u gepeku ili u motornom prostoru kod nekih modela kako bi se smanjila mogućnost greške.