Kada biramo mjesto za parkiranje automobila jako rijetko razmišljamo o njegovoj sigurnosti. 

Koji autodijelovi se najčešće kradu i kako ih zaštititi?
Foto: Freepik | Autodijelovi meta lopova

Fenomen krađe autodijelova u posljednje vrijeme je u velikom porastu. Čak i ako je automobil parkiran na osvijetljenom i prolaznom mjestu, to neće spriječiti lopove u ostvarenju svog cilja. 

Najčešće se kradu autodijelovi čija je potražnja na crnom tržištu velika. Česta meta su dijelovi novijih automobila čija cijena može biti jako velika. Najviše se kradu dijelovi koji se lako mogu skinuti i kasnije prodati na crnom tržištu, prevesti u inostranstvo ili koristiti za popravak drugih vozila.

Retrovizori i stakla retrovizora

Retrovizori mogu koštati nekoliko stotina maraka, pa nije ni čudo što lopovi biraju otuđiti ih. Oni se često oštećuju tokom vožnje i u nekim manjim nezgodama tako da su jako traženi na tržištu. Skidanje retrovizora je poprilično jednostavno tako da je i to još jedan od razloga zašto lopovi biraju upravo njih. Da bi se zaštitili preporučljivo je ugravirati na njima broj šasije. 

Katalizatori

Oni sadrže plemenite metale poput platine, paladija i rodiča, koji imaju visoku tržišnu vrijednost zbog svoje upotrebe u industriji i ograničene ponude. Krađa katalizatora postala je česta jer se ti metali mogu relativno lako izvaditi i preprodati. Prodajom katalizatora može se zaraditi nekoliko stotina maraka. Mnogi vozači kako bi se zaštitili od lopova uklanjaju svoje katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije. Takođe postoje i oklopi koji se ugrađuju oko katalizatora čime oni postaju manje primamljiviji lopovima.

Svjetla

U zavisnosti od vrste automobila cijene svjetala mogu iznositi i do hiljadu eura a kod nekih čak i više. Potražnja za svjetlima je velika budući da se često oštećuju ili razbijaju. S druge strane jako jednostavno se skidaju te su laka meta lopovima. Označite svjetla jedinstvenim identifikacijskim brojem ili ih gravirajte. To može otežati preprodaju ukradenih svjetala na crnom tržištu, a u najgorem slučaju ne moraju završiti na oglasu već se mogu prevesti u druge zemlje. 

Airbagovi

Airbagovi sadrže senzore koji su skupi i često su traženi za zamjenu u oštećenim vozilima. Ilegalna preprodaja airbagova na crnom tržištu može biti vrlo profitabilna.

Točkovi

Točkovi se relativno lako mogu skinuti s vozila ako lopov ima odgovarajući alat. Najsigurniji način za osigurati ih jeste korištenje specijalnih vijaka za čije se skidanje zahtijeva posebna vrsta alata. 

Među često ukradenim dijelovima nalaze se i registarske tablice, volan, unutrašnja oprema, alternator kao i motor. 

Dok proizvođači automobila pokušavaju koracima unaprijediti sigurnost vozila i smanjiti ovakve krađe, kradljivci otkrivaju nove načine kako izbjeći otkrivanje, ostavljajući vozače i vlasnike u zabrinutosti zbog sigurnosti svojih vozila.