Iako je, naravno, moguće u automobilu ostaviti gotovo sve što poželite, postoje situacije u kojima to može postati problematično, posebno tokom ljetnih vrućina.

Imate neuredno auto? U ovoj državi možete biti kažnjeni zbog toga
Foto: Chat GPT 4 | Ilustracija

Za neke ljude automobil je samo sredstvo za prevoz, kojim se stiže od tačke A do tačke B. Za druge, to je drugi dnevni boravak – a u zavisnosti od osjećaja vlasnika za red, može izgledati poprilično haotično: prazne kese od brze hrane, flaše vode, omoti od slatkiša ili drugi ostaci s prošlih putovanja često se nakupljaju u unutrašnjosti vozila.

U većini država niko neće kontrolisati unutrašnjost vašeg automobila kada je riječ o urednosti, no to nije slučaj u Njemačkoj gdje zbog neurednosti možete biti i kažnjeni. 

Iako je, naravno, moguće u automobilu ostaviti gotovo sve što poželite, postoje situacije u kojima to može postati problematično, posebno tokom ljetnih vrućina, piše Fenix magazin.

Međutim, ako se moramo probijati kroz hrpe stvari da bismo sjeli za volan ili ako veliki i teški predmeti postanu stalni pratilac u vašem automobilu, situacija postaje ozbiljna, ističe advokat za saobraćajno pravo iz Frankfurta.

Šta zakon kaže o tome?

Prema članu 22, stav 1, rečenica 1 Zakona o saobraćaju na cestama, teret, uključujući opremu za pričvršćivanje tereta i opremu za utovar, mora biti smješten i osiguran tako da ne sklizne, ne padne, ne otkotrlja se, niti proizvodi buku koja se može izbjeći, čak i u slučaju naglog kočenja ili iznenadnog manevra izbjegavanja.

U suprotnom, predviđena je kazna upozorenja od 35 eura. Takođe, važno je da vaš vid ili sluh ne budu ometani teretom ili otpadom – u suprotnom biste se mogli suočiti s kaznom od 10 eura ako vas uhvate.

Još je opasnije ako ne možete dosegnuti papučicu kočnice zbog razbacanih stvari u prostoru za noge, ako se papučica gasa zaglavi ili ako predmeti ispred prozora zaklanjaju pogled.

U slučaju da se tada dogodi nesreća ili da treća osoba bude povrijeđena, ugrožena ili čak samo uznemirena, moglo bi doći i do primjene krivičnog prava: “U obzir dolazi, na primjer, krivično djelo izazivanja tjelesne povrede iz nehata”, objašnjava advokat.

Budući da je vaš neuredan automobil doprinio tome da nesreća postane neizbježna, možda ćete morati platiti dio ili čak svu štetu.

Vaš automobil bi trebao biti u dobrom stanju i spolja, na primjer, registarska tablica: prema članu 10. Pravilnika o registraciji vozila (FZV), registarske tablice ne smiju biti reflektirajuće, prekrivene ili prljave – moraju uvijek biti lako čitljive.