Političar Song Eon-song najavio je da želi vidjeti potpunu zabranu električnih automobila u garažama i za to ima široku podršku.

Južna Koreja zbog požara planira  zabranu parkiranja električnih automobila  u podzemnim garažama
Foto: Screenshot

Južna Koreja planira zabranu električnih automobila u parkirnim garažama.

Nakon velikog požara koji je izazvao električni automobil Mercedes EQE, postoji veliki strah od novih požara.

Istovremeno se postavlja i pitanje kvalitete kineskih baterija. U šest sati ujutro 1. augusta, vatrogasci su upozoreni na dim u zgradi u Incheonu, gradu pored Seula.

Automobil je počeo dimiti, eksplodirao je i zapalio se te ispustio i veliku količinu otrovnog dima. Požar se proširio i cijela zgrada morala je biti evakuisana. U isto vrijeme, 23 osobe su kolima hitne pomoći prevezene u bolnicu. Požar se brzo proširio i cijela garaža sa 140 vozila potpuno je uništena.

Incident je imao velike posljedice u Južnoj Koreji. Političar Song Eon-song najavio je da želi vidjeti potpunu zabranu električnih automobila u garažama i za to ima široku podršku.

U Južnoj Koreji većina ljudi živi u stanovima, a vozila se parkiraju u podzemnim garažama ispod zgrada. Stoga postoji veliki strah da će više električnih automobila početi gorjeti.

Stvar je otišla toliko daleko da je vlasnicima električnih automobila zabranjeno ući na trajekte. Mercedes Benz u Južnoj Koreji objavio je da nema komentara.

No proizvođač automobila u potpunosti će sarađivati s vlastima kako bi razjasnio šta se dogodilo. U automobilu koji je izazvao požar bila je NMC baterija kineskog proizvođača Farasis.

Mercedes Benz je 2018. godine postao partner u firmi kako bi mogao razvijati svoje baterije. No kineske baterije dovedene su u pitanje u mnogim zemljama. Upravo zbog opasnosti od požara.