Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su razlozi zbog kojih ne bi trebali buditi psa koji spava

Preuzmite sliku

Ako ste mislili da je metafora “Ne diraj psa koji spava” dio sujevjera, onda vas moramo razočarati, jer su veterinari otrkrili i pojasnili zašto je psima san bitan i zašto ih ne biste trebali buditi dok spavaju.

Vetrerinari su nedavno razjasnili zašto usnule pse ne bismo trebali buditi, piše Best Life.

Bez obzira radi li se o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drijema u parku, buđenje usnulih pasa zapravo može prouzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari.

Postoji nekoliko faza sna kroz koje prolaze psi, donosimo vam neke informacije, činjenice i preporuke struke koje, možda, do sada niste znali o psima i njihovim fazama sna, prenosi Tuzlanski.ba.

Psi puno spavaju

Ako ste ikad živjeli sa psom, ne moramo vam reći koliko vremena u toku dana prespavaju. Naravno, ponekad odspavaju jer im je dosadno, ali psi zapravo trebaju toliko sna jer im to ” pomaže obnoviti imunitet i popravlja oštećene ćelije u tijelu”, objašnjavaju veterinari.

Prema Američkom kinološkom klubu (AKC), u prosjeku psi provodu oko pola dana spavajući i to “30 posto budni, ali opušteni, a samo 20 posto aktivni”. Ovi brojevi variraju za štence, starije pse i velike pasmine pasa.

 • Psi imaju slične obrasce spavanja kao ljudi

  No uprkos tome što im je potrebno puno više sna nego ljudima, psi imaju slične cikluse spavanja kao i mi. Veterinari ističu da, kao i ljudi, psi na kraju uđu u REM fazu (brzi pokreti očiju) sna. Ovo se smatra ciklusom najdubljeg sna i tada sanjaju i psi, kao  i ljudi.

  Međutim, AKC objašnjava da dok ljudi provode oko 25 posto svojih sati spavanja u REM ciklusu, psi provedu 10 posto svojih sati sna u tom istom ciklusu “zbog njihovih nepravilnih obrazaca spavanja”. Stoga im je potrebno više sati sna kako bi to nadoknadili.

  REM ciklus je vrijeme kada stvarno ne želite probuditi psa koji spava

  “Kada uđu u san, [psima] treba oko 10 minuta za prelaz iz sporog vala — tokom kojeg se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca se usporavaju (REM)”.

  “U REM fazi, njihove oči kolutaju ispod zatvorenih kapaka, a njihovo tijelo može reagovati na snove.”, objašnjavaju veterinari.

  Veterinari kažu da bi psi zbog toga mogli “trzati ušima, očima, nogama ili repom”. Oni, također, mogu spavati na boku tokom tog vremena.

  S obzirom na to da su u tako dubokom snu i potencijalno sanjaju, nakon buđenja mogu biti dezorijentirani i skakati, grebati se ili čak gristi, napominju veterinari.

 • Izbjegavajte ih uopšte probuditi ako možete

  Možda će vam biti teško prepoznati kada je vaš pas ušao u REM ciklus spavanja, pa je preporučljivo izbjegavati ga buditi kad god spava. Međutim, veterinari kažu da postoje i drugi razlozi zašto pse ne biste trebali buditi dok spavaju.

  “Postoje i medicinska stanja kao što su gubitak sluha, artritis i ozljede leđa zbog kojih psi mogu biti agresivniji ako se naglo probude”, objašnjavaju veterinari. “Ova intenzivna reakcija može dovesti do toga da se povrije ili ih iznenadna povećana fizička nelagoda može natjerati da instinktivno  zarežu.”

  Evo šta možete učiniti ako morate probuditi psa koji spava

  Ako morate probuditi psa koji spava, veterinari predlažu da tiho izgovorite njegovo ime kako ga ne biste preplašili ili da mu stavite “ukusnu poslasticu pod nos kako bi buđenje bilo pozitivnije iskustvo”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,