Zaštita pasa od toplote: Znate li za test od sedam sekundi?
Foto: Tuzlanski.ba

Imati kućnog ljubimca je izuzetno izazovno jer riječ je o živom biću kojem se mora posvetiti posebna pažnja kako bi adekvatno bilo zbrinuto. 

Posebno je teško tokom ljeta i visokih temperatura koje mogu biti opasne za čovjekove najbolje prijatelje. Tako čak i najobičnija aktivnost poput šetnje može biti opasnost ukoliko se ne obrati pažnja na sve detalje. Naime, oni koji odluče da prošetaju sa svojim psom tokom visokih temperatura, prvo moraju provjeriti da li je bezbijedno, jer njihove šape lako mogu da izgore na vrućem asfaltu.

Kako znati kada je previše toplo za šetnju?

Kako bi se riješila dilema, savjetuju se vlasnici pasa da koristite takozvani test od sedam sekundi prije nego što izađi napolje sa svojim ljubimcem. Važno je da polože dlan na asfalt i drže ga sedam sekundi. Ako ne mogu da izdrže i moraju da pomjere dlan prije isteka sedam sekundi, onda je lako zaključiti da bi i psima bilo teško hodati po tako toplom asfaltu.

Kako prepoznati da su pseće šape zadobile opekline?

Znaci da su pseće šape zadobile opekline uključuju šepanje ili odbijanje hodanja, lizanje ili žvakanje šapa, tamnije jastučiće, nedostatak dijela jastučića, tragove opekotina, plikove ili crvenilo.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, psa bi trebalo odvesti veterinaru.