Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako pokušavate da smršate ove namirnice su vaš najljući neprijatelj

Preuzmite sliku

U gubitku viška kilograma važna je pravilna ishrana, a ove namirnice trebali biste da izbacite iz jelovnika.

Evo koje su u pitanju. Jeste li neko ko pokušava da smrša? Za razliku od popularnog mišljenja, gubitak kilograma ne sastoji se u podizanju tegova, već o pravilnoj ishrani i izbjegavanju nekih namirnica. Iako sebi ne smijete uskraćivati hranu, trebali biste da smanjite određene namirnice, ako vam je cilj da se riješite tvrdokornih masnoća oko struka, što je ujedno i najopasnija debljina.

Šećerne pahuljice

Ova namirnica ne čini ništa kako bi vaše zdravlje bilo pod kontrolom. Jedenje zašećerenih pahuljica puno je kalorija i ugrožava vaše planove za gubitak kilograma. Umjesto toga, možete jesti zobenu kašu jer će vas ona učiniti sitim, a konzumiraćete manje loših kalorija.

Bijeli hljeb

Rafinisane namirnice jednostavno debljaju. Bijeli hljeb treba izbjegavati pod svaku cijenu ako pokušavate da smršate. Zamijenite ga integralnim hljebom, koji se danas može kupiti u svakoj prodavnici.

 • Vještački zaslađena pića

  Da, morate se oprostiti od takvih pića ako se želite riješiti suvišnih kilograma. Iako nemaju energetsku vrijednost, čine vas gladnijim, što na kraju nije dobro za vaš zdravi režim ishrane.

  Alkohol

  Nisu svi kokteli visokokalorični, ali nijedan alkohol nije dobar za mršavljenje, pogotovo pivo. Studije su pokazale da konzumiranje previše alkohola može značajno povećati količinu hrane koju konzumiramo jer može izmeniti vašu percepciju o hrani, što znači da se neka hrana može činiti ukusnijom nego što je zapravo pod uticajem alkohola. Također, alkoholna pića imaju veliku energetsku vrijednost, što nije pogodno za mršavljenje.

 • Zaslađeni jogurt

  Jogurt je zdrava hrana za mršavljenje, ali nisu svi jogurti isti. Dok grčki jogurt sadrži bjelančevine i probavne enzime, jogurti zaslađeni medom ili šećerom pogodni za mršavljenje. Jogurti bez masnoće također sadrže dodate šećere. Ono što možete uključiti u svoju ishranu je grčki jogurt bez dodanog šećera.

  Kolači

  Mnogo pečenih dezerata, poput kolačića i peciva, sadrži dodane šećere i trans-masti. Oboje može povećati rizik od gojaznosti i bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i još mnogo toga. Ostale namirnice koje biste trebali da izbegavate jesu: pomfrit, burgeri, krekeri i čips, beli pirinač, energetske čokoladice, sokovi, pica, visokokalorična pića i kafe (sve osim espresa bez šećera). (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,