Znate li kako je nastala kraljevsko plava boja?
Foto: Tuzlanski.ba

Tradicija ove popularne boje datira od kralja Georgea III. Sve je počelo kada je monarh sebi zadao važnu misiju, u kasno 17. i 18. stoljeće, i krenuo u potragu za odgovarajućom nijansom

U moru crvene, bijele i plave boje koje se pojavljuju tokom ceremonije krunidbe moglo se primijetiti i dosta kraljevsko plave boje, no postoji priča koja se krije iza te popularne nijanse.

Povezanost nijanse s kraljevskom porodicom nije slučajna, prenosi 24sata.hr.

Uoči proslave krunidbe, izlozi i ulice diljem Britanije bili su ukrašeni kraljevskim bojama. Mnogi su bili obučeni upravo u kraljevsko plavu boju.

Radi se o popularnoj nijansi, a njeni obožavatelji uključuju kraljeve i kraljice.

Uostalom, postoji razlog zašto je ta plava boja, koja krasi službeno posuđe od porculana za Kraljevu krunidbu, dobila svoje kraljevsko ime.

Tradicija u potpunosti datira od drugog kralja - tačnije od kralja Georgea III. Sve je počelo kada je monarh sebi postavio važnu misiju.

- Porijeklo legendarne kraljevsko plave boje može se pratiti unatrag u kasno sedamnaesto i osamnaesto stoljeće, u kojem je kralj George III. testirao proizvođače tkanine diljem zemlje u nadi da će pronaći nijansu plave za Kraljevsku upotrebu - objašnjava Shadmaan Kader, vlasnik tvornice tkanina.

Tvornica pod nazivom Scutts Bridge u Rodeu stvorila je kultnu nijansu koja je kasnije postala poznata kao 'The Royal Blue'.

Plava se može miješati s mnogim kombinacijama boja, ali je najistaknutija u kombinaciji s crvenom i bijelom kako bi oponašala nijanse zastave Velike Britanije, donosi Mirror(Tuzlanski.ba)