Foto: Tuzlanski.ba

Kada biste mogli da se bavite baš bilo čim što poželite, šta bi to bilo? Iako možda volite svoj trenutni posao, da li znate da bi vam neke kompanije platile da isprobavate pivo ili čokoladu za njih ili čak da se spuštate niz tobogan? Ovi poslovi zvuče potpuno nevjerovatno, ali zaista postoje.

legoLego profesor

Na Univerzitetu Cambridge otvaraju novo radno mjesto i to za takozvanog Lego profesora. Iako još uvek nije sigurno šta taj posao podrazumijeva, ovo radno mjesto finansiraće "Lego" fondacija i predavanja će biti fokusirana na igranje prilikom učenja, razvijanje i obrazovanje.

Tester tobogana

Prije dvije godine, jedna kompanija iz Velike Britanije tražila je osobu koja bi testirala njihove tobogane na lokalitetima širom svijeta. Od kandidata su tražili da imaju jake govorne i pisane vještine, iskustvo u društvenim mrežama, spremnost da često putuju i mogućnost fleksibilnog radnog vremena. Srećni dobitnik ovog radnog mjesta šest mjeseci je putovao po Evropi, Egiptu, Tunisu i Tajlandu i isprobavao tobogane, a sve to za platu od 40.000 dolara.

Čuvar privatnih ostrva

Mnogi bogataši posjeduju svoja privatna ostrva, ali nemaju kada da na njima provode vrijeme. Da bi neko vodio računa o njihovom imanju, mnogi vlasnici privatnih ostrva unajmljuju ljude koji bi vodili računa o svemu dok oni nisu tu. Naravno, osim što mogu i sami da uživaju u tropskom raju, ovakvi kućepazitelji moraju da čiste, popravljaju i vode računa o tome da sve bude spremno i na svom mjestu kada vlasnik odluči da dođe na odmor. Oni koji su probali ovaj posao tvrde da najveći problem može da predstavlja izolovanost i usamljenost.

Guru za ukuse sladoleda

Ako ste pravi fanatik za sladolede i volite da ih sami spremate, guru za ukuse sladoleda je pravo zanimanje za vas. Proizvođač sladoleda "Ben & Jerry’s" zapošljava ljude kojima bi posao bio da dan i noć isprobavaju sladolede, potom miješaju ukuse, sjeckaju, mute sve dok ne dođu do idealnog ukusa. Opcije su beskonačne, od sladoleda sa ukusom čipsa do onog sa ukusom piva. Sve je dozvoljeno dok vas služi mašta.

Degustator čokolade

Iako bi pravi čokoholičari istog trena prihvatili ovaj posao, Orietta Gianjorio, profesionalni degustator čokolade, tvrdi da to nije jedini dio ovog posla. Prvo je potrebno pomirisati čokoladu i utvrditi aromu. Potom se čokolada lomi i osluškuje njena hrskavost. Zatim, Orietta stavlja kockicu u usta i pusti je da se otopi i tako provjerava teksturu. Ipak, nekada je ovaj posao neprijatan, jer čokolada može da bude gorka ili zagorjela, pa je zato uopšte ne guta, nego je ispljune poslije par sekundi.

Profesionalni spavač

Svakome ko voli da spava ovaj posao bi zvučao kao san, i to bukvalno. Jedan student je tako radio za proizvođače kreveta "Simon Horn" i isprobavao kako se na njima spava u različitim uslovima, pod različitim svjetlom, temperaturom, uticajem kofeina i alkohola itd. Za ovaj posao, gdje je radio od 10 do 6, dobijao je oko 2000 dolara mjesečno.

Čuvar Stanley peharastanley-pehar

Ljubitelji hokeja na ledu su vjerovatno čuli za Stanley Cup, ali ono što je nevjerovatno je da postoji osoba koja dobija platu da čuva ovaj pehar. Phil Pritchard ovaj posao radi već dvije decenije i kaže da njegov posao podrazumijeva čišćenje i stalni nadzor ovog pehara.

Tester video igrica

Da li vam ponekad dođe da ne odete na posao i ostanete kod kuće uz svoje omiljene video igrice? Dobre vijesti su da neke kompanije žele da vam plate da baš to radite. Ipak, ovo ne podrazumijeva samo zabavu, jer je ovaj posao jako odgovoran i od vas se očekuje više od čistog igranja igrice od početka do kraja. Morate da isprobate sve mogućnosti igrice, da pronađete sve bagove i defekte u softveru. I istina je da nisu sve igrice mnogo zabavne, pogotovo ne kada morate da je igrate iznova i iznova.

Degustator piva

Steve Bruntlett je profesionalni degustator piva kompanije "Marston's Brewery" i svaki dan mu je kao odlazak u pub. Na neki način. Ovaj momak obilazi 250 pabova širom Engleske i utvrđuje da li ugostitelji prodaju dobru verziju piva "Marston", provjerava njegovu bistrinu, ukus i temperaturu. Ipak, on i popravlja aparate potrebne za točenje piva i mora 24 sata dnevno da bude dežuran. Međutim, mnogi se ne bi bunili da imaju stalni pristup pivu kao što to ima Steve.

Pisac kolačića sudbine

Vjerovatno ste do sada otvorili na desetine ovakvih kolačića, ali da li ste ikada pomislili odakle potiču te mudre rečenice? Nevjerovatno, ali, postoje kompanije koje plaćaju ljudima da ih smišljaju. Donald Low iz New Yorka je baš to i radio i, kako kaže, inspiraciju je tražio svuda, te je zbog toga uvijek sa sobom nosio mali notes. Ipak, poslije nekoliko hiljada poruka, izgubio je motivaciju, ali i ideje.

Sa druge strane, tu je i Ray Richmond, bivši novinar koji je osnovao kompaniju baš za pisanje zabavnih i duhovitih poruka za kolačiće sudbine. "Ove poruke su preteča tweetova", tvrdi Ray. (blic.rs)