TikToker Khaby Lame iz Senegala službeno je najpraćenija TikTok zvijezda na svijetu sa 162 miliona pratilaca.

TikToker Khaby će postati milijarder do 2029. godine: Postigao uspjeh u videima bez ijedne riječi
Foto: Instagram

Predviđa mu se da će do 2029. godine postati milijarder, ali ne zato što najpraćenija osoba na TikToku već što je omiljen među generacijom Z, navodi Nels Ibson, osnivač s African Global Network u svojoj objavi u kojoj se bavi analizom ovog planetarnog uspjeha.

Pretekao je popularnu Charli D’Amelio, koja je na prvom mjestu bila još od 2020. godine. Khaby sada ima preko 162 miliona pratilaca.

Khaby je do marta 2020. bio fabrički radnik u talijanskom industrijskom gradu Chivassu. Tokom korone izgubio je posao te se bez ikakvih prihoda vratio u roditeljski dom. Njegova porodica se u Italiju doselila iz Senegala, a život im nije bio nimalo lagan.

Otac ga je nagovarao da počne tražiti drugi posao, no Khaby se tada okušao u nečem sasvim drugom. Počeo je kreirati sadržaj za aplikaciju TikTok.

@khaby.lame Comment with your favorite movie and song #learnfromkhaby #comedy ♬ original sound - Khabane lame

Khaby Lame u svojim videima ne kaže ni riječ

U njegovom slučaju neverbalna komunikacija preuzima glavnu ulogu naspram verbalne. Lame je prepoznatljiv po tome što nikada ne izgovara ni riječi u svojim videima već njegova mimika govori puno više.

Kako je to uradio bez ijedne riječi?

Sve je počelo jednostavnim video zapisom koji ismijava prekomplicirane "life hacks".

Nema fancy opreme. Bez skriptiranih šala. Samo Khaby, njegov telefon i njegov prepoznatljiv mrtvi izraz lica. Nije znao da će ovo biti početak nečega ogromnog, no za nekoliko mjeseci, Khabyjevi pratioci su naglo porasli.

Namjerno ili ne, savladao je ključne elemente pažnje generacije Z:

Jednostavnost

U svijetu složenog sadržaja, Khabyjevi videozapisi su osvježavajuće jednostavni. On uzima zamršene "life hacks" i pokazuje očigledno, lakše rješenje - bez riječi.

Univerzalni jezik gestikulacije uključuje osnovnu vrijednost generacije Z: Efikasan sadržaj.

U ekonomiji pažnje, Khaby pruža maksimum humora za minimalno vrijeme. Khaby ne gubi ni trenutka - svaka sekunda njegovog videa ima svrhu, a to je savršena injekcija dopamina za Gen-Z pažnju.

Autentičnost

Khaby je samo normalan tip koji reaguje na apsurde interneta. Nikada ne pokušava da bude neko ko nije – samo iskrene reakcije koje odjekuju milionima. Ova autentičnost gradi povjerenje. 

Dosljednost

Khaby je objavljivao više puta dnevno - ponekad i do 3-4 videa. Ova frekvencija ga drži na vrhu TikTok algoritma, osiguravajući stalnu vidljivost. Ali nije samo kvantitet. Njegov kvalitet ostaje konstantno visok.

Kako održava ovaj tempo?

Reagujući na postojeće video zapise, Khaby ima beskrajnu zalihu materijala.

Višeplatformska strategija

Dok je TikTok njegova glavna platforma, Khaby ne zanemaruje ni druge društvene mreže te broji: 80 miliona pratilaca na Instagramu i 10 miliona YouTube pretplatnika.

Njegov uspjeh nas uči da ideje ne moraju biti revolucionarne da bi postale viralne. One samo moraju biti tvoje.