Neće vas razočarati: Četiri razloga da počnete jesti više supe već danas
Foto: Tuzlanski.ba

Supa. Ona vas grije. Ona vas hidrira. Bez obzira da li je sipate iz jučerašnje šerpe ili termoskice dok ste na poslu, supa vas neće razočarati.

Često ih je lagano napraviti i uvijek ih je lagano zamrznuti za neki drugi dan. Ali one su mnogo vrijednije od ovih nabrojanih pogodnosti.

Minerali i vitamini

Naučna istraživanja pokazuju da uživaoci supe imaju viši kvalitet ishrane nego oni koji s negodovanjem odgurnu topli tanjir tokom ručka. Razlog tome je to što su supe sjajan izvor minerala i vitamina. Supice jarkih boja (posebno zelene, narandžaste i crvene) pune su kalcija, kalija, željeza i magnezija, ali i različitih vitamina kao što su B, A, C i K. Paradajz supa, naprimjer, izvor je selena, kopra i kalija – važnog minerala koji mnogi od nas zanemaruju u ishrani. Uz to, tanjir ove supe dat će vam 8% preporučene dnevne doze vitamina A i C.

Dobijete sve, i dobijete to bez gnjavaže

Ljubitelji supe unose više povrća u svoj organizam. Supe su odličan način za smjestiti veliki broj povrća u jedan jedini tanjir. Razmislimo: ako bismo pokušali pojesti svo povrće skuhano u supi svježe, to bi bio dug i mnogo manje ugodan proces pun žvakanja. Uz to što su pune povrća, supe ostaju ukusne bez obzira koliko se vi kreativno osjećali u kuhinji taj dan. Želite dodati zdrave masti? Pospite gotovu supu uljem avokada ili lana. Želite sir sa malo kalorija? Koziji sir u supi vaš je prijatelj.

Probava zbrinuta

Kada su napravljene onako kako treba, supe imaju ogroman potencijal. Nažalost, supe koje jedemo često su uništene nezdravim dodacima i vještačkim okusima. Tanjir ili zdjela (šta je vama draže?:) supe ne samo da daje osjećaj mira i topline, već umiruje i našu probavu. Skuhano je povrće lagano za provariti, a za još više vlakana slobodno dodajte kašiku chia ili lanenih sjemenki.

Vaš prijatelj u očuvanju zdrave tjelesne težine

Supa je zaista vaš prijatelj u očuvanju željene tjelesne težine. Ona ne sadrži veliki broj kalorija, a ipak je ukusna i zasitna. Univerzitetska studija otkrila je da uključivanjem supe u obrok unesemo manje kalorija, a budemo jednako siti u odnosu na one koji preskoče supu i odaberu obrok visok u kalorijama. Također, istraživanja pokazuju da nas jedan tanjir supe drži duže sitima nego da smo zasebno pojeli sastojke te iste supe.

Svaki tanjir supe ispunjen je zdravljem. Paradajz supa? Odličan izbor! – kuhanje paradajza zapravo poboljšava njegove nutritivne kvalitete. Tikvina supa? Sjajan izbor! – tikva je bogata vitaminima koji jačaju naš imunitet. Supa od graška? Mudar izbor! – porcija supe od graška sadrži skoro 5 grama vlakana, pomažući vam da dosegnete ciljani dnevni unos. Supa od leće? Fantastičan izbor! – leća ne broji mnogo kalorija, a puna je proteina i vlakana. Pa recite nam – koja će supa biti vaš današnji izbor? (plavatikva.com)