Jasmin Kalesić, ljekar u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla na svom Facebook profilu objavio je status koji je izazvao brojne komentare.

Ljekar UKC-a Tuzla dobio dnevnicu za terenski rad od 12.5 KM: Toliko valjda vrijedimo u ovoj državi
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Jad ili humor?

Naime, Kalesić je kao naknadu za svoj obavljeni posao izvan radnog vremena koji je uključivao transport pacijenta iz Banja Luke do Tuzle dobio 12,5 konvertibilnih maraka. 

Sa svojim pratiteljima je opisao cijeli terenski zadatak. Kako je naveo, inače nema običaj pisati ovakve stvari, ali sada je imao potrebu, kako kaže ''što od jada ili humora''.

Kao ljekar specijalista, Kalesić je, sa više od 20 godina školovanja, otišao u pratnju pacijenta.

''Pacijent inače nakon povrede hospitalizovan u intenzivnu u Banja Luci u izuzetno teškom stanju, na mehaničkoj ventilaciji… Nastavak liječenja u intenzivnoj (šoku) u UKC Tuzla. Navodim samo kako bih dočarao o kakvom pacijetu se radi. Elem, sve prođe kako treba, pacijet uredno transportovan, te nastavi liječenje u UKC-u Tuzla.

Danas dobijem poziv sa blagajne radi preuzimanja naknade za obavljeni posao (dnevnica), s obzirom na to da je transport obavljen izvan radnog vremena, u posljepodnevnim časovima'', navodi.

Uz osmijeh je, kako dalje kaže, pitao blagajnika gdje treba potpisati, na šta se i blagajnik također nasmijao i kazao: “Pa doktore za šta da se potpisujete?”.

''Izbroja i preda mi uredno 12,5 KM. Toliko valjda vrijedimo u ovoj državi i sistemu. Dovoljno za ćevape, jogurt moraš doplatiti. Koliko iznosi prosječna naknada za sjednicu gradskog/općinskog vijeća?'', pita se ovaj ljekar.

''Da nije tužno, bilo bi smiješno.'';''Ovo treba u centralnom dnevniku da se ponavlja svaki dan kao glavna vijest da se ljudi opamete'';''Sramotno i ponižavajuće'', samo su neki od komentara građana. 

Inače, kao anesteziolog, Jasmin Kalesić je odigrao važnu ulogu u vrijeme pandemije koronavirusa s obzirom na to da je svoje znanje i resurse usmjerio u rad u respiratornom centru gdje se sa kolegama svakodnevno borio sa živote svojih sugrađana.