Najveća zabilježena saobraćajna gužva na svijetu dogodila se u Kini, na autocesti G110, koja vodi od Pekinga do Tibeta.

Najveća saobraćajna gužva na svijetu trajala je 12 dana, a evo gdje i kada je zabilježena
Foto: Arhiva | Saobraćajna gužva 2010.godine u Kini

Ova gužva počela je 14. augusta 2010. i trajala je dvanaest dana, s najgorim danima između 20. i 23. augusta.

Mnogo je faktora koji su utjecali na to da se formira ovako velika gužva u saobraćaju. Veliki broj kamiona koji su prevozili građevinske materijale zbog infrastrukturnih radova na cesti jedan su od njih. Također, veliki broj vozila zbog povećanog prometa tokom ljetnih praznika, a i nedostatak alternativnih puteva koji bi mogli rasteretiti glavnu cestu.

U nekim dijelovima gužve, automobili su se kretali brzinom od samo nekoliko stotina metara dnevno, a kolona je dosegnula dužinu od oko 100 kilometara. Vozači su danima čekali na cestama, što je stvorilo ekonomske gubitke i izazvalo nelagodu među putnicima.

Osim ove gužve, postoje i druge poznate saobraćajne gužve, poput one u Sao Paulu, Brazilu, koja se dogodila 23. maja 2014. godine, kada je zabilježeno više od 344 kilometra prometnih zastoja unutar grada.

Saobraćajne gužve u regionu

U zemljama Balkana, saobraćajne gužve su neizbježan dio svakodnevnice, posebno tokom ljetnih mjeseci kada regija postaje žarište turističkih aktivnosti.

U Hrvatskoj, autocesta A1, koja povezuje Zagreb s jadranskom obalom, često postaje poprište dugih zastoja, posebno na naplatnim kućicama Lučko i tunelu Sveti Rok. U Zagrebu se saobraćajne kolone stvaraju zbog građevinskih radova i raznih manifestacija.

Slična situacija je i u Srbiji, gdje Beograd svakodnevno svjedoči zagušenju na ključnim saobraćajnicama kao što su Gazela i Pančevački most. Osim toga, Koridor 10, koji služi kao tranzitna ruta za turiste koji putuju prema Grčkoj, dodatno je opterećen tokom ljeta, s posebnim zastojima na granicama Horgoš i Preševo.

Bosna i Hercegovina također nije imuna na saobraćajne izazove. U Sarajevu, zbog guste saobraćajne mreže i nedostatka adekvatne infrastrukture, gužve su česte na glavnim cestama kao što su Zmaja od Bosne i Obala Kulina Bana.

Situacija se ne popravlja ni na magistralnom putu M-17 prema Mostaru, gdje se vikendima i tokom ljeta stvaraju kolone vozila zbog turističkog saobraćaja i sezonskih radnika.

Crna Gora, s Jadranskom magistralom kao glavnom arterijom prema popularnim primorskim destinacijama poput Budve i Kotora, tokom turističke sezone doživljava saobraćajni kolaps.

U Albaniji, Tirana pati od konstantnih saobraćajnih zastoja zbog povećanog broja vozila i loše infrastrukture, dok se prema obali, na putu prema Draču, gužve protežu kilometrima.

Uprkos specifičnim izazovima s kojima se svaka zemlja suočava, zajednički faktor su povećani saobraćajni tokovi tokom ljetnih mjeseci, kada regija postaje privlačna destinacija za domaće i strane turiste, te stanovnike koji se vraćaju s godišnjih odmora.