Na posao nisu dolazili 15 godina, a redovno primali platu
Foto: Tuzlanski.ba

Dvojica zaposlenih u andaluzijskom gradu Herez de la Frontera otpušteni su nakon što je ustanovljeno da 15 godina nisu dolazili na posao, a radovno su primali platu. 

Vozač i baštovan su podizali svakog mjeseca lični dohodak, a greška je otkrivena kada je (slučajno) ustanovljeno da se na poslu nisu pojavili od januara 2015. do maja 2016 godine.

Ali, tu nije bio kraj. Dalje istraživanje pokazalo je da se njihov nedolazak na posao "proteže" dublje u prošlost i da se oni na poslu nisu pojavljivali punih petnaest godina.

U međuvremenu se oglasilo Udruženje sindikata, čiji su vrtlar i vozač članovi, tvrdeći da su oni jednostavno "iskoristili nagomilane prekovremene sate koji su pretvoreni u slobodne dane, te da je sve potpuno zakonito".

Sindikat dopušta razmjenu slobodnih dana među radnicima, te navodi da su dvojica zaposlenih iskoristila i slobodne dane svojih kolega.

Gradsko vijeće, ipak, objašnjava da želi da ukine nepravedno stečene navike radnika, jer nanose veliku štetu i gradskoj blagajni.

Andaluzija je, navodi "Indipendent", raj za "mahinacije", jer su istražioci prošle godine ustanovili da se šezdesetdevetogodišnji Žoakin Garsia nije pojavio na poslu punih šest godina.

Njegov dugogodišnji izostanak s posla primijećen je tek nakon što se nije pojavio na uručenju jubilarne nagrade.

Sud u Kadizu kaznio ga je novčanom kaznom od 27.000 eura. (Tuzlanski.ba)