Dječak zbunio Britansku poštu: Pismo adresirao na Mars, evo kolika je cijena pošiljke
Foto: Tuzlanski.ba

Britanska pošta obratila se za pomoć Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) nakon što je dobila poruku petogodišnjeg dječaka Olivera Gedingsa koji je želio da zna koliko bi koštalo slanje pisma na Mars.

Oliver vjerovatno neće moći da pošalje pismo u svemir po astronomskoj cijeni od 11.602,25 funti (18.000 dokara) koliko bi, prema proračunima NASA, koštala jedna takva pošiljka. Većina mališana, ipak, nema toliki novac u kasici-prasici.

U svom odgovoru dječaku, koji mašta da postane astronaut, Royal Mail detaljno objašnjava kako je cijena izračunata.

"Gorivo je jako skupo i utiče na cijenu slanja pisama širom planete", napisao je Andrew Smaut, zadužen za odnose s javnošću.

"NASA mi je, takođe, rekla da je njena posljednja posjeta Crvenoj planeti, posredstvom misije rovera "Curiosity", koštala oko 700 miliona dolara", naveo je on, dodavši da je sama letjelica veoma mala i da u njoj nema mnogo prostora za dodatni prtljag.

On je istakao da bi, imajući sve gore navedeno, slanje predmeta težine do 100 grama na Mars koštalo približno 18.000 dolara.

Smaut je, takođe, napisao da bi na koverti moralo biti zalijepljeno 16.416 najskupljih poštanskih marki.

Mali Oliver, koji živi u mjestu Lytham St. Annes na sjeverozapadu Engleske, pismenim putem je zahvalio Royal Mailu na dobrom odgovoru .

"Mnogo je skupo poslati pismo na Mars. Treba previše markica!", zaključio je dječak. (Tanjug)